- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum se răcoresc românii pe caniculă: 67% îl folosesc între o oră şi 4 ore pe zi

11 Jun, 19:10 • Dobran Viorel
Conform unui studiu, 57% preferă să aibă în locuință, pe durata verii, o temperatură între 21 și 23°C, 43% utilizează aparatul de aer condiționat doar în zilele toride, iar aproape 42% zilnic, iar 67% îl folosesc între o oră și 4 ore pe zi atunci când este caniculă.
Cum se răcoresc românii pe caniculă: 67% îl folosesc între o oră şi 4 ore pe zi

Tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține o temperatură confortabilă în locuințe în perioadele de caniculă, circa 1/3 dintre gospodăriile din România fiind dotate cu minimum un aparat de aer condiţionat, potrivit unui studiu* realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an.

Aparatul de aer condiționat este de departe cel mai popular sistem de răcire. Conform unui studiu sociologic**, realizat în luna mai a.c. pentru platforma despre-energie.ro, 80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței declară că folosesc aparate de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură – care au și funcție de răcire – sunt foarte rar întâlnite la români, în ambele cazuri doar 1% dintre respondenți spunând că dețin un astfel de sistem.

Canicula lovește România! ANM anunță zonele vizate de cod portocaliu pentru 48 de ore

Frecvența utilizării aparatului de aer condiționat. Când vine vorba despre frecvența utilizării aparatului de aer condiționat, 43% dintre respondenți îl utilizează doar în zilele toride și tot cam atâția (42%) spun că îl folosesc zilnic pe perioada sezonului cald. Totodată, pentru a obține confortul dorit, 2/3 dintre respondenți (67%) folosesc aparatul de aer condiționat între o oră și 4 ore/zi, 22% între 4 și 6 ore/zi și 10% peste 6 ore/zi.

Cum se răcoresc românii pe caniculă: 67% îl folosesc între o oră și 4 ore pe zi

Temperatura confortabilă în zilele toride. Confortul dorit nu înseamnă același lucru pentru toată lumea. Concluziile studiului evidențiază, totuși, că pentru majoritatea participanților (57%), temperatura confortabilă în locuință este în intervalul 21 și 23°C. Circa 23% preferă o temperatură mai scăzută, sub 20°C, iar 18% mai ridicată, între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenți spun că se simt bine la peste 26°C.

Specialiștii spun că temperatura cea mai potrivită pentru vară este, în general, între 24-26°C. Totodată, recomandarea este ca diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară să nu fie mai mare de circa 5-10°C.

Termostatul inteligent pentru controlul temperaturii – foarte apreciat. 58% dintre respondenți declară că utilizează termostate inteligente pentru controlul temperaturii, iar alți 31% spun că sunt interesați de achiziționarea unui asemenea dispozitiv.

Încălzirea globală „topește” profiturile pe timp de vară. În mod paradoxal, valurile de caniculă nu mai duc la creșterea vânzărilor de bere și înghețată

Instalarea și configurarea unui termostat inteligent poate aduce economii la factura de energie electrică, prin ajustarea automată a temperaturii în funcție de condițiile din locuință, mai ales când vorbin de caniculă. De reținut că pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrică crește cu 5-7%.

Mentenanța aparatelor de aer condiționat – este loc de mai bine. Referitor la întreținerea aparatelor, 45% dintre respondenți afirmă că fac o verificare a aparatului o dată pe an, iar circa 17% o dată la doi ani. Alți 23% spun că fac verificarea doar când este nevoie.

Cum se răcoresc românii pe caniculă

Recomandarea specialiștilor este ca verificarea să fie făcută de două ori pe an, mai întâi la început de sezon cald și apoi la început de sezon rece, mai ales în cazul celor care folosesc funcția de încălzire a aparatelor de aer condiționat.

În această privință, studiul arată că 48% dintre participanți folosesc aparatul de aer condiţionat și în sezonul rece, pentru încălzire, iar 52% nu îl folosesc niciodată cu acest scop.

Cu cât crește factura la energie dacă ținem aerul condiționat deschis pe caniculă

Temperaturile ridicate ne fac să ţinem aerul condiţionat non-stop în priză: „Între 19 şi 21. Cam asta-i temperatura. Dar depinde de momentul zilei. Seara, 21-22, ziua, când e foarte cald, 19”„Doar anumite intervale, seara şi dupa amiaza, când e foarte cald”, „Cu cât bani mai puţin şi e mai mare diferenţa, ajungi să consumi foarte mult curent, multă lume nu face şi după se vaită că a plătit o groază la AC”, au declarat câțiva români.

Factura de electricitate poate să crească şi de câteva ori, pe perioadele de caniculă. Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră. Dacă funcţionează 10 ore pe zi, asta înseamnă un consum lunar suplimentar de 450 de kWh. Adică 585 de lei în plus la factură. Asta la un preţ de 1,3 lei pe kWh, adică atât cât plătim dacă într-o lună consumăm mai mult de 255 de kWh.

„Logic ar fi fost ca un număr de kW, aşa numitele nevoi energetice minimale să fie acoperite la un preţ foarte jos. Poate chiar un nr de kW gratuit pentru consumatorii vulnerabili. 14.15 Cei mai vulnerabili sunt cei care locuiesc toată ziua acasă. Vorbim de pensionari, de mame cu copii care stau acasă”, explică Corina Murafa, expert energie.

La ce trebuie să fie atenți românii care dețin aparate de aer condiționat poziționate spre stradă. Amenzile sunt usturătoare pe caniculă

O femeie din Constanța a fost dată în judecată pentru cele două aparate de aer condiționat din propriul birou. Totul a început în 2018, când femeia din Constanța a fost amendată de către Poliția Locală din cauza faptului că sistemul de evacuare al apei din cele două aparate de aer condiționat era poziționat chiar în dreptul ușii de acces în clădire.

„În ziua de 08.08.2019, ora 19.30, nu a asigurat în mod corespunzător eliminarea apei rezultate în urma utilizării celor două aparate de aer condiționat instalate la apartamentul nr. din imobil, producând astfel disconfort persoanelor care erau în sediul societății comerciale ce are ușa poziționată sub aparatele de aer condiționat. S-a dispus ca sancțiune complementară în temeiul art. 5 alin. (3) lit. g) din O.G. nr. 2/2001 desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială, mai exact asigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalației de climatizare, astfel încât să nu afecteze imobilul sau dotările acestuia sau să producă disconfort persoanelor aflate în trecere“, se arată în hotărârea judecătorească.

Potrivit hotărârii, femeia ar fi ignorat măsurile privind protecția mediului, prin neasigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalațiilor de climatizare și faptul că prezintă un grad de pericol social ridicat.

Pentru neplăcerile create de evacuarea apei de la cele două sisteme de aer condiționat, femeia a primit o amendă de 500 de lei.

”Fapta petentei de a ignora măsurile cu caracter normativ instituite de autoritățile locale privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, prin neasigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalațiilor de climatizare, prezintă un grad de pericol social ridicat și trebuie sancționată ca atare, în condițiile în care a produs și consecințe, determinând formularea unei sesizări împotriva sa“, se mai arată în hotărârea judecătorilor, potrivit Cancan.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aeroport de 400 de milioane de euro în apropiere de București. Comuna care va deveni un hub important
Aeroport de 400 de milioane de euro în apropiere de București. Comuna care va deveni un hub important
Cutremur la Ploiești! Primarul anunță disponibilizări masive și tăieri de salarii
Cutremur la Ploiești! Primarul anunță disponibilizări masive și tăieri de salarii
Florin Dumitrescu a făcut anunțul înainte de a începe filmările de la MasterChef: „Nu pot să mă duc acum”
Florin Dumitrescu a făcut anunțul înainte de a începe filmările de la MasterChef: „Nu pot ...
Ghimbirul, planta benefică pentru sănătate. Se găsește în orice supermarket, dar mulți români nu știu cum să o folosească
Ghimbirul, planta benefică pentru sănătate. Se găsește în orice supermarket, dar mulți români ...
Un român a primit despăgubiri de 60.000 de lei de la Tesla, în urma unei hărțuiri. Compania a fost obligată să-l reangajeze
Un român a primit despăgubiri de 60.000 de lei de la Tesla, în urma unei hărțuiri. Compania a fost ...
Victor Ponta, promisiuni înainte de alegeri: „Garantez, ca președinte, că nimeni, nici Călin Georgescu, nici altcineva, nu va avea dosare politice”
Victor Ponta, promisiuni înainte de alegeri: „Garantez, ca președinte, că nimeni, nici Călin ...
Celebra universitate Harvard oferă școlarizare gratuită! Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite
Celebra universitate Harvard oferă școlarizare gratuită! Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite
Cât va costa un apartament în blocul lui Cristian Țânțăreanu. La 80 de ani, milionarul investește 9 milioane de euro în această construcție
Cât va costa un apartament în blocul lui Cristian Țânțăreanu. La 80 de ani, milionarul investește ...
Cum a reacționat Denise Rifai la valul de critici legate de noua tunsoare: „La un moment dat, după 1.000 de ani de păr lung, oboseşti şi vrei o schimbare. Ce să fac, să cer voie?”
Cum a reacționat Denise Rifai la valul de critici legate de noua tunsoare: „La un moment dat, ...
Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump
Google şi Apple, vizate de acţiuni antitrust ale UE, sub ameninţarea tarifelor impuse de Trump
România, o ţară bolnavă. CNAS anunţă că peste 3,2 milioane de români au cerut concediu medical, în 2024
România, o ţară bolnavă. CNAS anunţă că peste 3,2 milioane de români au cerut concediu medical, ...
Zelenski e de acord cu solicitările lui Trump privind războiul: „Am acceptat propunerea de încetare necondiționată a focului!”
Zelenski e de acord cu solicitările lui Trump privind războiul: „Am acceptat propunerea de încetare ...
Pescobar a dat lovitura în SUA. Patronul „Tavernei Racilor” își deschide restaurant în hotelul lui Trump
Pescobar a dat lovitura în SUA. Patronul „Tavernei Racilor” își deschide restaurant în ...
Paște 2025. Vom avea miel? Decizia care pune sub semnul întrebării cea mai căutată carne pentru masa pascală. Precizări importante de la ANSVSA
Paște 2025. Vom avea miel? Decizia care pune sub semnul întrebării cea mai căutată carne pentru ...
„Contul tău va fi blocat!”. Panică printre românii cu card și telefon mobil. Mesajul alarmant trimis de escroci
„Contul tău va fi blocat!”. Panică printre românii cu card și telefon mobil. Mesajul alarmant ...
Prognoza meteo 20 martie 2025. Cresc temperaturile în cea mai mare parte a țării
Prognoza meteo 20 martie 2025. Cresc temperaturile în cea mai mare parte a țării
O italiancă a lăsat unui român o avere de 5 milioane de euro, prin testament. Acum, carabinierii sunt pe urmele lui pentru înșelăciune
O italiancă a lăsat unui român o avere de 5 milioane de euro, prin testament. Acum, carabinierii sunt ...
O gară a fost transformată într-o locuință de lux. Gazda își primește musafirii în vagoane de lux
O gară a fost transformată într-o locuință de lux. Gazda își primește musafirii în vagoane de lux