- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canicula lovește România! ANM anunță zonele vizate de cod portocaliu pentru 48 de ore

11 Jun, 10:11 • Bumbeneci Diana
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de caniculă pentru București și alte 16 județe. În plus, este în vigoare și un cod galben de caniculă pentru alte regiuni ale țării.
Canicula lovește România! ANM anunță zonele vizate de cod portocaliu pentru 48 de ore

Conform avertizării ANM, codul portocaliu va afecta Capitala și județele Tulcea, Constanța (parțial), Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Olt și Dolj (în întregime). Astfel, locuitorii din aceste zone trebuie să se pregătească pentru temperaturi extreme și disconfort termic accentuat.

Alertă de caniculă în România

Majoritatea regiunilor Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și sudul Moldovei se vor afla sub incidența codului portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat până miercuri dimineața, conform avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie. Aceasta indică faptul că intervalul de timp cuprins între 11 iunie, ora 10:00, și 12 iunie, ora 10:00, va aduce temperaturi extrem de ridicate în aceste zone.

Vezi și: Vine factura de la alegerile europarlamentare! Moneda euro se prăbușește! Ce valoare are pe 10 iunie

caniculă
caniculă

În acest interval, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius. Canicula va fi prezentă și disconfortul termic va fi accentuat, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Aceste condiții meteo pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și activităților zilnice ale locuitorilor din regiunile afectate.

Pe de altă parte, în centrul Moldovei, nordul Olteniei și pe litoral va fi emis un cod galben de caniculă. În aceste regiuni, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului, cu maxime situate între 30 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi și aici ridicat, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii de 80 de unități.

Totodată, în aceste regiuni, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime care vor atinge și depăși ușor 20 de grade Celsius. Aceste condiții vor crea un mediu dificil, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, accentuând nevoia de măsuri de protecție împotriva caniculei și disconfortului termic.

Este esențial ca populația din zonele afectate să fie informată și să ia măsuri de precauție pentru a face față acestor condiții meteo extreme. ANM continuă să monitorizeze situația și va emite actualizări dacă vor fi necesare.

Poți citi azi: Lista noilor primari ai României. Ei sunt edilii pentru următorii 4 ani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult