- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Daianu: Daca falimenteaza Grecia, 5 banci din Romania ajung sub controlul unui “stat pe perfuzii”

28 Sep, 14:18 • Redactia DailyBusiness
Romania trebuie sa pregateasca un Plan B care sa vizeze intrarea Greciei in faliment, caz in care cinci banci de pe piata locala ar ajunge sa fie controlate de un stat elen "pe perfuzii", considera analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.
Daianu: Daca falimenteaza Grecia, 5 banci din Romania ajung sub controlul unui “stat pe perfuzii”

„Ce fac cu bancile mele, daca s-ar intampla o cadere controlata a Greciei? Bancile din Grecia ar fi nationalizate. Trebuie sa avem, ca toate celelalte tari, un plan B, daca se declara default-ul Greciei. Cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului roman? Si statul ar zice atunci: Nu ni s-a permis sa recapitalizam CEC-ul, cand toate bancile occidentale erau perfuzate cu bani publici”, a explicat Daianu, citat de Mediafax.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu. Emporiki Bank este controlata de Credit Agricole, care detine peste 90% din actiunile bancii elene. EFG Eurobank si Alpha Bank au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona.

El a aratat ca Romania ar putea atentiona Comisia Europeana asupra vulnerabilitatilor care deriva din prezenta bancilor grecesti pe piata interna.

„Austria are expunere foarte mare pe Europa de Rasarit. Si spune ca asta a vulnerabilizat-o. Atunci si Romania poate sa spuna ca prezenta bancilor grecesti aici a vulnerabilizat-o”, a continuat Daianu.

Analistul economic propune chiar un scenariu pentru iesirea Greciei din zona euro, chiar daca liderii europeni neaga o astfel de varianta.

„Poti imagina si iesirea Greciei din UE, chiar daca toata lumea neaga, dar sunt scenarii la care se lucreaza in guverne si la BCE. Sigur ca nu se discuta public, dar eu va spun ca aceste analize se fac”, a mai spus Daianu.