- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Datoria publica a Romaniei a atins 34% din PIB, dupa cresterea din aprilie

13 Jul, 13:25 • Redactia DailyBusiness
Datoria publica a Romaniei a crescut cu 9 miliarde de lei in aprilie si a ajuns la 34,07% ca pondere in PIB, in urcare cu 4 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat la finele primului trimestru, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Datoria publica a Romaniei a atins 34% din PIB, dupa cresterea din aprilie

In termeni nominali, datoria a fost de 173,9 miliarde de lei si a fost raportata la un produs intern brut (PIB) de 510,45 miliarde de lei pentru anul 2010.

La finele lunii martie, datoria publica reprezenta 30,6% din produsul intern brut (PIB), respectiv 165 miliarde de lei in termeni nominali. In luna martie, datoria a fost raportata la un PIB estimat la 539 miliarde lei, relateaza Mediafax.

Datoria publica guvernamentala ocupa o pondere dominanta in totalul datoriei publice, respectiv 93,85%, in timp ce datoria locala reprezinta doar 6,15%.

Pe tipuri de valute, cea mai parte a datoriei a fost realizata in lei, adica 46,45%, in timp ce 40,5% din imprumuturi au fost acordate in euro si 13,06% in alte monede (inclusiv dolari si yeni).

In structura, imprumuturile de stat au avut cea mai mare pondere in total, respectiv 39,27%, in timp ce obligatiunile de stat si certificatele de trezorerie au avut o pondere cumulata de 34%. Eurobondurile reprezentau 8% din totalul datoriei publice.

Emisiunile de titluri de stat sau de eurobonduri reprezinta una din modalitatile prin care Ministerul Finantelor finanteaza deficitul bugetar, care nu ar trebui sa depaseasca tinta negociata cu Fondul Monetar International (FMI) pentru acest an, de 6,8% din PIB.

Suma totala pe care Ministerul Finantelor a imprumutat-o de la inceputul anului prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna este de 21,118 miliarde de lei.