Finante-Banci

De ce a falimentat de fapt Detroitul

10 Aug, 10:44 • Redactia DailyBusiness
Functionarii primariei din Detroit, aflata in faliment, au ratacit in februarie un cec de 1 milion de dolari primit din sistemul scolar, care a zacut intr-un sertar timp de o luna de zile, dovada a unor proceduri financiare vechi de 40 de ani.
De ce a falimentat de fapt Detroitul

Primaria din Detroit si-a declarat falimentul in luna iulie, din cauza obligatiilor financiare de 18 miliarde de dolari ale unui oras marcat de un serviciu de transport public nesigur, felinare stradale sparte si perioade lungi de asteptare a interventiei politiei si ambulantelor, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

„Nimeni nu mai trimite cecuri de 1 milion de dolari, platile se fac online. Cu exceptia Detroitului”, a declarat Bill Nowling, purtatorul de cuvant al lui Kevyn Orr, adminsitratorul special al orasului. El a aratat ca sistemele financiare ale orasului sunt ramase in urma cu trei-patru decenii.

Ultima achizitie a unui sistem IT de catre Primarie a avut loc in urma cu 15 ani, pe baza de tehnologie Oracle, care nu a fost niciodata complet functional. Primaria cumpara sisteme IT noi pentru imbunatatirea colectarii taxelor, in special de la navetistii din suburbii care lucreaza in Detroit, potrivit directorului financiar angajat de Orr.

Falimentul Detroit, cel mai mare oras american ajuns vreodata in insolventa, ar putea cauza pierderi de sute de milioane de dolari pentru bancile europene, aflate deja intr-o situatie dificila dupa cinci ani de criza.
Astfel, bancile din Europa se confrunta in continuare cu urmarile deciziilor gresite luate in perioada imediat anterioara crizei financiare mondiale.

Problemele dateaza din anul 2005, cand Detroit cauta surse de finantare pentru fondurile de pensii ale angajatilor municipalitatii, ale politistilor si pompierilor. Primaria a apelat la UBS, cel mai mare grup financiar elvetian, care s-a folosit de influenta in randul bancilor europene pentru a promova o emisiune de obligatiuni de 1,4 mliarde de dolari efectuata de Detroit.