- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce nu avem sanse sa ne imprumutam in lei mai ieftin decat in euro

05 May, 00:04 • gecad.net
Situatia relativ stabila a economiei, precum si modul in care ar putea evolua economia internationala nu vor permite creditelor in lei sa fie mai ieftine decat cele in euro, spun specialistii. Ei atrag insa atentia ca exista si anumite riscuri care ar putea face creditele in lei mai atractive decat cele in moneda europeana.
De ce nu avem sanse sa ne imprumutam in lei mai ieftin decat in euro

Marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale pana la un nou minim record, de 6,25%. Analistii se asteapta ca in curand scaderea de dobanda sa se reflecte si in dobanzile la credite, pe piata existand deja cateva produse in lei mai ieftine decat cele in euro.

In ciuda reducerii accelerate a dobanzii cheie din ultimul timp, este greu de crezut ca majoritatea creditelor in lei vor deveni mai ieftine decat cele in euro, considera specialistii.

„Atata vreme cat dobanzile interbancare la euro sunt mult sub cele la lei (diferenta fiind de circa 4 puncte procentuale – n.r.) nu avem cum sa vedem credite in moneda nationala mai ieftine decat cele in euro”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, seful diviziei de cercetare al Raiffeisen Bank Romania.

Chiar daca in viitor este de asteptat ca Banca Centrala Europeana sa creasca dobanda cheie, Ionut Dumitru spune ca BCE nu va face prea recent acest pas si nici nu va creste in mod agresiv dobanda.

In plus, BNR ar putea incheia sirul de reduceri al dobanzii cheie in sedintele urmatoare. Dumitru estimeaza ca procesul de reducere va continua cel mult pana la 6%. Desi exista analisti care estimeaza ca dobanda cheie la lei va scadea pana la un nivel mai redus, de circa 5% (in estimarea analistilor BRD SocGen), diferentialul de dobanda la lei si cea la euro se va mentine, spun analistii.

Pe de alta parte, presiunile inflationiste ar putea sa isi faca aparitia in perioada urmatoare, ceea ce ar reduce mult sansele ca BNR sa continue procesul de reducere al dobanzii, crede Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania. pirn urmare, avantajate raman tot creditele in euro, conchid cei doi specialisti.

Ce motive ar avea romanii sa ia credite in lei?

In trecut, romanii erau tentati sa ia credite in euro de frica deprecerii leului. Daca imprumuturile ar fi fost luate in euro, iar moneda nationala s-ar fi depreciat in raport cu cea europeana, atunci ratele la credite ar fi crescut. Unii solicitanti au incercat sa evite aceasta situatie, luand credit in lei.

Evolutia liniara din ultimul timp a cursului de schimb ii determina pe cei mai multi dintre romani sa aleaga insa creditele in euro si nu pe cele in lei. Insa cat de sigura este perspectiva ca leul sa aiba o evolutie stabila si pe viitor?

Cele mai multe riscuri de depreciere ale leului vin dinspre piata interna, atrage atentia Ionut Dumitru.

„Stiri precum aceea aparuta marti in presa, cum ca FMI ar cere Romaniei majorarea taxei pe valoarea adaugata la 24-25% si a impozitului pe profit la 20% destabilizeaza pietele financiare”, a spus reprezentantul Raiffeisen. Piata bursiera, de exemplu, a fluctuat imediat dupa aparitia stirii, idicele BET C indicand o scadere de peste 4%.

Prin urmare, singurul motiv care ar putea determina romanii sa ia un credit in lei si nu in euro ar fi riscul valutar si nu evolutia dobanzilor.

Exista si un alt scenariu, extrem de putin probabil insa, atrag atentia specialistii, care ar putea conduce la dobanzi la lei mai mici decat cele la euro. Astfel, daca situatia Romaniei s-ar inrautati foarte tare, iar primele de risc ale tarii ar creste, majorarea s-ar transfera automat in dobanzile la credite, facand creditele in lei mai atractive, a declarat Vlad Muscalu de la ING Bank Romania.