Finante-Banci

De ce sunt oamenii de afaceri mai optimisti decat analistii

07 Nov, 15:19 • Redactia DailyBusiness
Increderea economica a scazut puternic in randul analistilor financiari, aratand un risc sporit de contractie economica in Romania. Peste jumatate dintre expertii chestionati se asteapta la deteriorarea starii economiei romanesti in urmatoarele sase luni. In paralel, oamenii de afaceri sunt optimisti in ceea ce priveste perspectivele economice pe termen scurt, datorita cresterii comenzilor.
De ce sunt oamenii de afaceri mai optimisti decat analistii

Analistii vad in general un risc sporit de revenire a recesiunii, pesimism accentuat de reducerea estimarilor pentru zona euro, precum si de incertitudinile generate de situatia Greciei.  

Totusi, din punctul de vedere al perspectivelor pe termen scurt ale economiei, optimismul a crescut semnificativ in randul reprezentantilor mediului economic. Doi din cinci reprezentanti ai mediului de business chestionati cred ca revenirea economiei romanesti se va accentua in urmatoarele sase luni.                  

Prognoza analistilor in privinta evolutiei leului    

Perspectivele analistilor si oamenilor de afaceri chestionati sunt mixte in privinta leului. Aproximativ 57% dintre expertii chestionati spun ca nivelul cursului de peste sase luni va arata un leu relativ stabil fata de paritatea euro/leu din prezent. In schimb, o treime dintre analisti (35,7%) anticipeaza slabirea leului.      

Pe de alta parte, reprezentantii mediului economic prognozeaza fie un leu stabil in urmatoarele 6 luni (40%), fie deprecierea monedei nationale (40%). Una din cinci persoane se asteapta la un leu mai puternic (20%).    

La studiul realizat de The Money Chanel au participat 29 de analisti, brokeri, profesori de economie, consultanti si directori de companii. Acestia au fost chestionati in perioada 31 octombrie-4 noiembrie.