- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Deficitul bugetar a fost de 2,4% din PIB in primele opt luni

26 Sep, 18:19 • Redactia DailyBusiness
Bugetul general consolidat a inregistrat in primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde de lei, reprezentand 2,4% din PIB, soldul negativ din august echivaland cu 0,3% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Deficitul bugetar a fost de 2,4% din PIB in primele opt luni

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 116,4 miliarde lei, au fost cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul incasarilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei. Incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata (TVA), cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent si accize unde incasarile sunt mai mari cu 16,2%.

In structura, incasarile din TVA (29,85 miliarde lei) au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%, relateaza Mediafax.

Veniturile din accize (12,46 miliarde lei) au fost sustinute in principal de majorarea nivelului de taxare la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale, potrivit MFP.

Contributiile de asigurari sociale (33,14 miliarde lei) au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Incasarile din impozitul pe profit, de 7,5 miliarde lei, au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,6%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 129,3 miliarde lei, in crestere cu cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar ca procent in PIB s-au redus cu 1 punct procentual, la 23,8% din PIB.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 19,55 miliarde lei, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Pe structura, cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5 % fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile de capital au totalizat 10,4 miliarde lei, cu 14,3% peste nivelul din august 2010.

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.