- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Deloitte: Sprijinul guvernamental, principalul catalizator de relansare economica

16 Jun, 15:46 • Redactia DailyBusiness
Recesiunea globala prelungita reprezinta principalul factor de risc pentru cresterea afacerilor, iar companiile asteapta acum mai mult sprijin din partea statului, considerand ca stimulentele guvernamentale reprezinta cel mai important catalizator de relansare economica, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Deloitte Romania.
Deloitte: Sprijinul guvernamental, principalul catalizator de relansare economica

„Asa cum era de asteptat, criza din 2009 a destabilizat comunitatea de afaceri, provocand companiile sa ramana pe pozitii, daca vor putea. 2010 este anul in care supravietuitorii isi recalibreaza pozitia. Insa nu exista deocamdata castigatori, in conditiile in care criza se adanceste la nivel macroeconomic, iar presiunea pentru sprijinul guvernamental si restructurare creste tot mai mult”, spune George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania.

[quote= George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania]Deciziile anuntate recent de statul roman, la recomandarea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, de a implementa masuri economice dure, nu sunt populare pe plan social, dar sunt esentiale pentru relansarea economiei.[/quote]

„Reducerea costurilor de protectie sociala va ajuta statul sa isi concentreze eforturile si resursele in singurul domeniu care poate scoate Romania din criza – economia reala”, a adaugat Mucibabici.

Companiile au inceput deja sa se restructureze. Procesul va continua, avand drept obiective cresterea, imbunatatirea calitatii si a gradului de notorietate a brandului. Eficientizarea activelor, managementul riscului si dezvoltarea talentelor se numara printre prioritatile directorilor executivi in anul urmator, in paralel cu un control riguros al costurilor, potrivit raportului mentionat.

A doua editie a studiului Deloitte realizat din perspectivele directorilor executivi a fost realizata in perioada 20 februarie – 30 aprilie si reflecta opiniile a peste 150 de directori executivi din Romania care conduc afaceri de top raportate la rezultatele financiare din 2008/2009. Mai mult de jumatate din totalul raspunsurilor au rezultat din interviuri directe desfasurate de catre partenerii si directorii Deloitte Romania.

Participantii reprezinta cele mai importante domenii de activitate din Romania: industria bunurilor de larg consum (26%), serviciile financiare (17%), tehnologie, media si telecomunicatii (13%), industria prelucratoare (22%), energie si resurse (11%), aviatie si servicii de transport (2%), precum si industria medicala si farmaceutica (9%). Tinand cont ca industria imobiliara si de constructii a fost afectata semnificativ de criza, companiile de profil nu au fost incluse in studiul din 2010, pentru a evita distorsionarea rezultatelor generale, au explicat reprezentantii Deloitte.

Deloitte activeaza in 140 de tari, prin intermediul retelei sale globale de firme membre.