Demn de „Cartea Aberatiilor Fiscale”. Cum au fentat brutarii TVA-ul lui Ponta

25 Sep, 00:07 • razvan.codorean
Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% nu a fost altceva decat o frectie la un picior de lemn, o masura buna pe hartie, intr-o economie in care evaziunea fiscala bate record dupa record, iar controlul statului lipseste cu desavarsire. Asa cum am anticipat, in loc sa scada preturile, brutarii au bagat mare parte din diferenta de bani in buzunar. "Expertii" din Guvernul  Victor Ponta se asteptau la altceva.
Demn de Cartea Aberatiilor Fiscale. Cum au fentat brutarii TVA-ul lui Ponta

Sa facem un simplu calcul. Daca statul a taiat TVA-ul de la 24% la 9%, ar fi trebuit, cel putin in teorie, ca si producatorii de produse de panificatie sa isi reduca preturile cu cel putin 10%.
 
Bineinteles, nu s-a intamplat asa. Potrivit datelor Consiliului Concurentei, scaderea preturilor a fost in medie de numai 6%. 

„Idealul ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/reducerea-tva-la-paine-o-frectie-la-un-picior-de-lemn-pretul-a-scazut-cu-numai-6-93926/]a afirmat[/url] Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cu alte cuvinte, acesta recunoaste ca brutarii si-au bagat o parte din bani in buzunar.

“Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator”, a declarat acesta. Presedintele CC a precizat ca va continua sa monitorizeze situatia din piata.

Guvernul a decis reducerea TVA la paine la solicitarea patronatelor din panificatie. 

Reprezentantii patronatului din domeniu Rompan au afirmat ca prin aceasta masura, preturile vor scadea atat de mult incat cei care lucreaza la negru, fara sa plateasca taxe, nu vor mai putea vinde la pret de dumping. 

„In timp ce noi platim taxe peste taxe, evazionistii isi pot pune ce preturi vor. Daca scade TVA-ul, vom avea sansa sa concuram cu ei de pe pozitii egale, cu preturi mai bune. In plus, multi dintre ei nu vor mai avea motive sa lucreze la negru si va scadea astfel si evaziunea fiscala”, au spus acestia.

Intr-un acces de populism ieftin, premierul Ponta justifica masura si prin considerente sociale. 

Cum painea este alimentul de baza pentru multi dintre romani, scaderea TVA-ului cu 15 puncte procentuale urma sa duca la reducerea pretului painii cu un nivel semnificativ.

Iata ca realitatea se dovedeste a fi cu totul alta. Scaderea de pret resimtita de clienti este atat de mica, incat practic nu conteaza. Pentru producatori insa, beneficiile sunt importante, avand in vedere volumul de paine vandut in Romania.

“Era de asteptat ca reducerea TVA sa aiba un asemenea efect limitat. Daca vrei sa reduci evaziunea, inaspresti controalele, dai amenzi mai mari, faci curatenie in piata, nu incerci masuri din pix”, a declarat economistul Cristian Dinulescu. 

“Reducerea taxelor trebuie sa fie parte a unei strategii fiscale, nu o masura de conjunctura, usor de speculat de comercianti. S-a mizat prea mult pe buna credinta a brutarilor intr-un business in care evaziunea fiscala atinge 60-70%”, a mai spus acesta.

Intrebat cum comenteaza faptul ca painea s-a ieftinit cu doar 6% in urma scaderii TVA de la 24% la 9%, premierul Victor Ponta a spus ieri in doi peri, ca „tot e bine”. 

„O sa vedem cat de mult a scazut pretul, important este ca e o scadere. In discutia pe care am avut-o cu cei de la FMI am stabilit ca o analiza serioasa se poate face dupa sase-noua luni, intr-o luna e un pic prematur sa simti efectele”, a afirmat Ponta, aflat intr-o vizita oficiala la Vilnius.

„Dupa sase-noua luni o sa facem o analiza si eu, personal, sustin ca trebuie sa fie un proiect de succes pe care putem sa-l extindem si la alte produse alimentare. Cred ca a fost o masura buna. Daca producatorii au profituri mai mari, o sa le luam impozit mai mare. Scaderea pretului la paine si reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu sunt doua obiective extrem de importante. Daca le atingem pe acestea, sunt multumit”, a adaugat premierul, citat de Agerpres.

[b]Producatorii de carne si lactate vor si ei TVA redus[/b]

Dupa ce au vazut ca brutarilor le-a mers manevra cu reducerea TVA, pe buna dreptate si ceilalti producatori din industria alimentara vor facilitati similare. Pana la urma, decizia luata de Guvernul Ponta este una discriminatorie. Masurile fiscale ar trebui sa fie egale pentru toti. 

Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat ca masura reducerii TVA trebuie extinsa la toate produsele alimentare.

“Sustinem extinderea masurii TVA redusa pentru toate alimentele, potrivit practicilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, concomitent cu reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Principalele ratiuni care stau la baza adoptarii unei astfel de masuri tin de protectia sociala, stimularea productiei, consumului si sectorului industriei agro-alimentare. Nu in ultimul rand, pledam pentru imbunatatirea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala pentru reducerea fiscalitatii, simplificarea birocratiei si a formularelor fiscale, in special pentru IMM-uri”, a declarat Liviu Rogojinaru.

Potrivit acestuia, conducerea CNIPMMR a inceput deja discutiile cu reprezentantii Ministerului de Finante, in vederea extinderii masurii de reducere a TVA la toate produsele alimentare. 

“Peste jumatate din tarile Uniunii Europene (15 din 28 de state membre) aplica reduceri de TVA la alimente. Dintre aceste state, sase aplica niveluri super reduse sau chiar nu taxeaza deloc – Malta are un nivel de 0% pentru toate produsele alimentare. Luxemburg aplica un nivel unic al TVA de 3% pentru alimente, Spania si Italia – de 4%, iar Olanda – de 6%”, a mai spus vicepresedintele CNIPMMR. 

Consiliul a realizat de altfel, in perioada 12-23 septembrie, o consultare privind efectul micsorarii TVA la paine si alte produse de panificatie, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului immromania.ro, la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR. 

Astfel, la intrebarea „Considerati ca masura de reducere a TVA la paine are un real efect social asupra puterii de cumparare a populatiei?”, 44% dintre intreprinzatorii chestionati considera ca efectul va fi nesemnificativ.

Se astepta cineva la alt raspuns?