- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

E posibila o ieftinire a alimentelor? Guvernul promite ca va reduce TVA

30 Jun, 00:05 • razvan.codorean
Posibila reducere a TVA-ului la alimente de la 19 la 5%, anuntata luni de Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, ar putea determina o scadere a preturilor de pana la 15% si ar aduce mai multi bani la buget, spun specialistii din industrie.
E posibila o ieftinire a alimentelor? Guvernul promite ca va reduce TVA

Romania are una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adaugata la alimente din Europa. Daca noi platim 19%, britanicii, irlandezi si maltezii nu platesc cota TVA.

Spaniolii si italienii dau doar 4%, cehii 5%, polonezii achita 7%, la fel ca si germanii, in timp ce austriecii platesc 10%. Ungurii si slovacii au o cota de TVA la alimente de 15%, respectiv 19%.

Si din acest motiv, dincolo de adaosurile comerciale ce merg in unele cazuri si peste nivelul de 1.000%, Romania are printre cele mai mari preturi la alimente din UE, daca nu din lume, spun specialistii.

Producatorii se pling de ani de zile ca, in conditiile in care platesc taxe de cateva ori mai mari decat in Occident, le este imposibil sa se dezvolte si, din acest motiv, am ajuns dependenti de importurile de alimente, iar painea, laptele si carnea la „negru” se vand mai bine ca oricand, pentru ca, fara sa plateasca taxe, pretul lor este mai ieftin.

In acest context, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, a declarat, luni, ca va propune in sedinta coalitiei PDL-PSD, reducerea TVA la 5% pentru alimente, o propunere cu care ambele partide s-au laudat in campania electorala.

Se va ajunge, de aceasta data, de la vorbe la fapte? Jucatorii din industria alimentara cred ca sansele sunt reduse, insa subliniaza ca daca, printr-un miracol s-ar intampla asa, decizia ar fi una benefica, atat pentru agricultura cat si pentru bugetul de stat.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]E ca si cu cota unica. Daca nu incerci, nu ai cum sa stii daca merge[/quote]
„Vosganian (fostul ministru de finante – n.r.) se plangea in anii trecuti ca daca va scadea TVA-ul la alimente, statul va incasa mai putini bani, iar noi nu vom scadea preturile”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

„Daca pe Vosganian a fost greu sa il convingem ca nu are nimeni interesul sa fraiereasca statul, sa speram ca Ilie Sarbu va intelege. Cred insa ca decizia nu e la el, e la Pogea, iar ministrul Finantelor e genul de contabil fara niciun fel de viziune. A invatat niste teorie, insa cand vine vorba de pus in practica, e mai rau ca Vosganian”, a mai spus Minea.

La randul sau, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a declarat ca nu mai crede demult in promisiunile guvernului.

Guvernul care promite isi face din nou datoria. A venit la Guvernul Privat (o serie de dezbateri organizata de Business Standard – n.r.) si doar nu era sa plece asa, fara sa spuna ceva. E strategia lor, cu care deja ne-am obisnuit. Ni se promit multe, dar cand vine vorba sa faca ceva… Mai cu seama acum, cand ar fi vorba de o reducere de taxe, nu cred ca se va ajunge la astfel de masuri, in contextul in care politica guvernului este sa creasca taxele, sa stoarca si mai mult mediul de afaceri, cum ii cere FMI-ul”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

De la teorie la fapte. Ce ar insemna reducerea TVA

Dincolo de posibilitatea redusa ca vorbele lui Sarbu sa se concretizeze, specialistii spun ca o reducere a TVA la alimente de la 19% la 5% ar insemna, in primul rand, o lovitura puternica data evaziunii din sectorul alimentar.

„In domeniul panificatiei, firmele care produc la negru acopera cam 50% din piata. E vorba de brutarii de cartier, dar si de fabrici clandestine de paine, care pentru ca nu platesc taxe, isi permit sa riste, deoarece profiturile sunt uriase. Nu respecta standarde de calitate, igiena, faina o iau la negru, iar produsul este unul ieftin, dar periculos”, a explicat Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Morarit si Panificatie.

„Daca TVA-ul ar scadea la 5%, ne-ar permite sa vindem mai ieftin, iar asta ar insemna o concurenta puternica pentru ei. Cred ca, din start, statul ar incasa cu 3% mai multi bani decat in prezent”, a mai aratat Popescu.
[quote=Aurel Popescu, presedinte Rompan]Evaziunea fiscala care incepe odata cu campania de recoltare prejudiciaza statul roman cu 1 mld. euro[/quote]
In sectorul de carne si produse din carne, spune Sorin Minea, presedintele ARC, impactul reducerii TVA-ului s-ar simti si mai puternic, in contextul in care 70% din materia prima se aduce din import.

„O scadere de la 19% la 5% a taxei pe import, ar aduce preturi mai mici si incasari de sute de milioane la buget. Garantez asta„, a precizat Minea.
[quote=Sorin Minea, presedinte ARC]Vom cere reducerea TVA pana ce un guvern lucid va intelege ca agricultura este singura sansa de dezvoltare a Romaniei[/quote]
Autoritatile nu cred insa cu foarte multa convingere in promisiunile producatorilor si comerciantilor.

Oficialii din actualul guvern au evitat sa se pronunte, cu exceptia declaratiei de ieri a ministrului Sarbu. Anterior, de la secretarii de stat in Ministerul Agriculturii, la titularul de la Finante, Varujan Vosganian, si pana la fostul premier Tariceanu, cu totii declarau la unison ca nu exista garantia ca preturile vor scadea, iar guvernul nu va avea de pierdut de pe urma reducerii taxei. Liberalii au plecat de la putere. Va face mai mult coalitia PDL-PSD?

„E ca si cu cota unica. Daca nu incerci, nu ai cum sa stii daca merge”, a explicat Minea, in timp ce Cristian Parvan, secretarul AOAR, a propus o varianta de proba.

Sa incerce macar 6 luni, sa monitorizeze piata, iar daca nu se va dovedi ca incaseaza cel putin la fel ca inainte, sa revina sa 19%”, a spus Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Pe de alta parte, acesta a reiterat faptul ca fara un control al modului in care se formeaza preturile, fara ca reducerea TVA sa fie sustinuta si de alte masuri care sa revitalizeze agricultura, discutia este absolut inutila.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Pana acum, Guvernul s-a dovedit competent numai la televizor[/quote]
„In conditiile in care guvernantii stiau ca se intalnesc cu membrii comunitatii de afaceri si aveau de gand sa propuna reducerea TVA, nu era normal sa vina cu un plan concret, cu calcule de impact, cu o analiza economica fundamentata? Au fost doar vorbe pentru televiziuni, la fel cum fac si Pogea, si Boc si toti ceilalti, in frunte cu Basescu”, a spus Ilie Serbanescu, pentru DailyBusiness.ro.