- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Economia da rateuri: Investitiile si consumul continua declinul

03 Dec, 10:15 • razvan.codorean
Investitiile in economie au scazut in trimestrul trei cu 14,2%, iar afacerile din comert si-au accentuat declinul, la 5%, dupa primele 10 luni, arata datele prezentate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Fara investitii si consum, analistii spun ca este putin probabil ca Romania sa iasa din recesiune.
Economia da rateuri: Investitiile si consumul continua declinul

Investitiile in economie au scazut in trimestrul trei cu 14,2% si cu 17,2% in primele 10 luni din acest an. Potrivit statisticii INS, cel mai puternic declin l-au marcat investitiile din constructii, de 23,1%, in timp ce investitiile in utilaje s-au redus cu 9,2%.

Analistii economici spun ca scaderea investitiilor denota temerile investitorilor privind situatia economica si scaderea cererii.

„Daca in 2009, cele mai multe investitii, din sectorul constructiilor, au reprezentat lucrari incepute in anii trecuti, in 2010 asistam la un adevarat inghet in acest sector, pe fondul incertitudinilor macro-economice, blocajului creditarii si, in general, a scaderea cererii”, spune analistul Cristian Dinulescu.
[img=1038][/img]

„Cele mai multe investitii din acest an au vizat, astfel, constructiile industriale, acolo unde investitorii au profitat de preturile in scadere ale terenurilor si materialelor de constructii. In rest, investitiile au inghetat, in asteptarea unor vremuri mai bune”, a declarat analistul.

Pe ansamblul primelor 10 luni din acest an, datele Institutului National de Statistica indica faptul ca, urmare a declinului investitional, sectorul constructiilor si-a redus ponderea in totalul investitiilor in economie cu 2,2% la 52,3%. In total, in primele 10 luni au fost realizate investitii de 19,1 miliarde lei.

Pe de alta parte, investitiile in utilaje si mijloace de transport si-au crescut ponderea in totalul investitiilor in economie cu 0,7 procente, la 38%, echivalentul a 13,8 miliarde de lei.

Pe ansamblu, datele statistice consemneaza investitii de 36,5 miliarde lei in primele 10 luni din acest an.

Comertul continua declinul

Vesti proaste au venit vineri si din sectorul comertului. Potrivit datelor de la INS, cifra de afaceri in comert a scazut in luna octombrie cu 3,5% fata de luna precedenta si cu 5,1% fata de octombrie anul trecut. Pe ansamblul primelor 10 luni din acest an, volumul cifrei de afaceri din comert s-a redus cu 5%.

Cel mai mare declin l-au marcat vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, de 7,5%, in timp ce comertul cu produse nealimentare s-a redus cu 7,4%. Pe de alta parte, vanzarile de carburanti au crescut cu 4,2% in primele 10 luni.
[img=1039][/img]

Potrivit analistilor, statistica releva impactul scaderii puternice a consumului. Romanii si-au redus puternic cheltuielile in acest an, limitandu-se, in principal, la produsele de stricta necesitate.

„Noi nu mai consumam nici macar lucrurile absolut esentiale, ce sa mai vorbim de masini, case, excursii. Ne ducem, din pacate, intr-o zona primitiva, imbracam o haina a consumatorilor din anii 70-80”, a declarat omul de afaceri Dan Ioan Popp, presedinte Impact Developer & Contractor S.A, intrebandu-se ce rost mai are progresul tehnologic, oferta de marfuri si servicii.

Investitiile si consumul, esentiale pentru iesirea din criza

Analistii si oamenii de afaceri spun ca investitiile si relansarea consumului sunt esentiale pentru revenirea Romaniei pe crestere economica.

„Pentru ca economia sa creasca, este nevoie de investitii, iar acestea trebuie sa porneasca inca din prima parte a anului. Trebuie sa simplificam procedurile de accesare a banilor europeni ca sa putem folosi aceasta gura de oxigen reprezentata de fondurile UE. Alta sansa nu avem „, a declarat analistul Aurelian Dochia.

Opinie sustinuta si de Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank. Acesta a declarat ca pentru a iesi din criza, nu ne putem baza doar pe exporturi, chiar daca acestea au crescut la un nivel chiar mai bun decat inainte de criza.

„Inevitabil, cererea externa se va tempera, exista deja date care atesta acest lucru. Asa ca nu ne ramane decat sa punem accent pe investitii si sa incercam sa stimulam consumul, mai cu seama ca in 2011 nu vom mai avea socuri inflationiste”, a declarat Dumitru.

Potrivit consultantului Bogdan Baltazar, in 2011, pentru a iesi din criza, Guvernul trebuie sa faca doua lucruri importante: sa se apuce cu adevarat de investitii in economie si sa ofere un cadrul fiscal stabil, predictibil.

„Daca vom umbla in continuare la fiscalitate, ne vom trezi ca vom pierde si investitorii care ii avem acum. Trebuie sa realizam ca suntem intr-o competitie cu tarile din jurul nostru si ca trebuie sa incetam sa ne mai jucam cu taxele „, a mai spus Baltazar.
[img=1040][/img]

Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, vine cu alta opinie. El spune ca iesirea Romaniei din recesiune, in 2011, depinde de cresterea sanatoasa din sectorul privat.

„Nu cred in iluziiile privind impactul investitiilor statului sau stimularea consumului. Statul s-a dovedit incapabil sa ia masuri, nu vad de ce, de acum incolo ar face altceva mai bun”, a declarat Paun.

„Vom iesi din criza cand mediul privat va reusi sa treaca peste acest moment. In continuare, din pacate, cei din economia reala sunt sufocati de impozite si taxe, de birocratia infernala. Pana nu vom oferi un cadrul normal, stimulativ, pentru sectorul privat, sa nu ne asteptam la rezultate mai bune”, a adaugat analistul.

Conform estimarilor Guvernului si FMI, Romania va incheia acest an cu un declin economic de 1,9%, iar anul viitor vom iesi din recesiune, cu un avans de 1,5%.