- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

EIU: Economia Romaniei va scadea cu 1,2% in acest an, dar va reveni pe crestere in 2011

17 Sep, 11:39 • Redactia DailyBusiness
Romania se confrunta cu masuri severe de austeritate, care ar putea provoca instabilitate politica, iar economia va scadea cu 1,2% anul acesta, dar va reveni pe crestere in 2011, potrivit estimarilor Economist Intelligence Unit (EIU).
EIU: Economia Romaniei va scadea cu 1,2% in acest an, dar va reveni pe crestere in 2011

„Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 1,2% in acest an, inainte de a reveni pe crestere in 2011. Rezistenta la reducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politica”, se arata intr-un raport al EIU privind perspectivele economice globale.

Intr-un raport din iulie, EIU indica pentru Romania o contractie economica cu 0,6% in acest an si o crestere de 0,8% a PIB in 2011, relateaza Mediafax.

Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, EIU anticipeaza o scadere economica de 0,2% in 2010, urmata de un avans de 3,1% in 2011.

„In Balcani, economiile raman vulnerabile la criza. Statele sunt expuse la problemele Greciei, din cauza legaturilor la nivelul investitiilor, comertului, sistemelor bancare si remitentelor”, mentioneaza raportul.

In cazul Bulgariei, produsul intern brut (PIB) ar urma sa coboare cu 0,1% in acest an. Capacitatea statului de a raspunde crizei este limitata de ancorarea monedei nationale, leva, de euro si de nevoia de a mentine o politica fiscala restrictiva.

Europa Centrala si de Est, regiune formata din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, va inregistra o crestere economica de 1,6% in acest an, dupa o scadere de 2,4% in 2009. Anul viitor, PIB va creste, probabil, cu 3%.

EIU apreciaza ca Europa de Est a inceput sa-si revina, chiar daca va consemna performante economice mai slabe decat alte regiuni cu economie emergenta in 2010.

Exporturile si industria se consolideaza in majoritatea statelor, insa increderea populatiei si mediului de afaceri ramane fragila, iar pietele valutare si de obligatiuni sunt vulnerabile in fata riscurilor de raspandire a problemelor din zona euro.

In plus, revenirea in unele state, in special din Balcani si zona Marii Baltice, este lenta. In aceste conditii, EIU anticipeaza doar o relansare modesta in regiune in acest an, de 3,1%. In 2011 economia va creste cu 3,6%, ritm totusi slab in comparatie cu cele inregistrate anterior crizei. Conditiile de creditare vor ramane, in general, restrictive, iar consumul privat va fi limitat de somajul ridicat.

La nivel mondial, EIU estimeaza un avans economic de 4,4% pentru 2010 si de 3,6% pentru 2011.