- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Expertii in energie avertizeaza: Preturile vor creste fara control, daca le liberalizam brusc

02 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Liberalizarea preturilor la gaze naturale si energie, in momentul de fata, fara un mecanism de control al ANRE, ar putea duce la majorari de preturi semnificative, in contextul in care legislatia nu prevede mecanisme anti-speculative, afirma expertii in energie, chestionati de DailyBusiness.ro.
Expertii in energie avertizeaza: Preturile vor creste fara control, daca le liberalizam brusc

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), spune ca furnizorii de energie sunt pregatiti pentru liberalizarea pietei, insa avertizeaza ca, cel putin pentru consumatorii casnici, aceasta decizie trebuie sa fie insotita de un mecanism de protectie sociala.

„Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa realizeze un mecanism de evaluare a preturilor, pentru ca in momentul de fata, legislatia secundara este permisiva, a fost construita pornind de la premisa bunei credinte„, afirma Lungu, pentru DailyBusiness.ro.

„Trebuie gasite solutiile pentru a evita mecanismele speculative. La fel, trebuie gasita de catre Guvern o solutie prin care sa fie protejati consumatorii vulnerabili, familiile fara posibilitati financiare „, a mai spus oficialul AFEER.

Acesta recomanda, asadar, evitarea solutiei de pe piata carburantilor, acolo unde Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a descoperit ca producatorii si comerciantii de benzina si motorina au majorat preturile nejustificat.
[quote=Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania]Liberalizarea brusca a preturilor, in absenta unui mecanism de control bine pus la punct, ar face ca acestea sa creasca fara control[/quote]
Lungu crede ca ANRE va trebui sa monitorizeze atent piata, pentru a nu aparea fenomene speculative sau neconcurentiale, in sensul ca anumiti furnizori sa primeasca pachete preferentiale de energie, ca sa poata vinde mai ieftin.

Potrivit expertului, liberalizarea preturilor trebuie sa se desfasoare treptat, pe un calendar de 1-2 ani.

„Cred ca si Fondul Monetar International are in vedere aceasta solutie. Preturile nu pot fi liberalizate brusc, de maine. Trebuie un calendar, pentru a fi evitate socurile”, a spus Lungu.

„Daca preturile la energie ar creste acum, ar insemna un avans de 15-20% pentru consumatorii industriali si ceva mai mare pentru cei casnici. Problema este ca, daca pentru sectorul industrial, tarifele ar urma sa scada in 2-3 luni, pe baza raportului cerere-oferta, in cazul consumatorilor casnici, cresterea ar fi permanenta „, a mai spus seful AFEER.

Ce ar insemna o crestere puternica a preturilor la energie si gaze? „In primul rand ar insemna o adevarata bomba sociala„, crede analistul economic Cristian Dinulescu.

„Statul ar castiga, intr-adevar, mai multi bani, de pe urma taxelor si impozitelor, insa inflatia ar lua-o razna instantaneu. De castigat, ar mai avea si asa-numitii baieti destepti din energie. O crestere a preturilor ar insemna un castig mai mare pentru ei”, mai spune analistul.

ANRE a comandat anul trecut o serie de studii privind posibilele efectele ale liberalizarii tarifelor la energie electrica si gaze naturale. Concluziile nu au fost date inca publicitatii, iar legislatia nu fost modificata.

Oficialii ANRE nu au fost putut fi contactati luni. Din declaratiile anterioare, reiese insa ca au in vedere aceste semne de intrebare.

„Trebuie sa gasim solutiile pentru ca acolo unde vor ramane consumatorii captivi, dar si cei care n-au nicio sansa sa schimbe furnizorul, fiind captivi la o anumita retea, sa nu devina victimele unui abuz de putere„, a afirmat, recent, Petru Lificiu, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Consumatorii captivi sunt cei care nu pot alege sa se branseze la alt furnizor de energie.

FMI a cerut liberalizarea

Declaratiile expertilor vin in contextul in care, luni, Ion Ariton, ministrul Economiei, a declarat ca FMI a cerut autoritatilor romane sa liberalizeze preturile la gaze si energie.

„Ne solicita reverificarea preturilor. Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul„, a declarat Ion Ariton, dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii Fondului.

Ulterior, Ministerul Economiei a lansat un comunicat de presa in care a afirmat ca FMI ar fi fost interesat de liberalizarea preturilor la gaze naturale numai pentru consumatorii industriali. Documentul precizeaza ca „in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului. In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu”.

Cert este ca liberalizarea preturilor este inevitabila, spun expertii. Cu sau fara presiunile FMI, Romania s-a angajat inca din 2007 ca va liberaliza tarifele la energie si gaze. Ar fi trebuit sa o faca de la 1 ianuarie 2009.

La solicitarea Guvernului, care a invocat conditiile economice, Comisia Europeana a oferit un nou ragaz de doi ani. Daca nu o vom face in acest an, Comisia Europeana ar putea declansa procedura de infrigement, ce presupune blocarea fondurilor europene.

„Ganditi-va numai la faptul ca firmele ce activeaza in Romania beneficiaza de utilitati mai ieftine decat in alte tari din UE, iar acest fapt este de natura sa influenteze libera concurenta”, a declarat un expert din domeniul energiei electrice.

Guvernul nu va risca o procedura de infrigement si de voie, de nevoie, va trece la liberalizarea treptata a preturilor. Va incerca un compromis, cu un calendar pe 1-2 ani, insa amanarile nu mai pot fi acceptate”, a mai spus acestia.

Silvia Vlasceanu, directorul Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, organizatie din care fac parte cei mai importanti operatori de distributie si furnizare de energie electrica, gaze naturale si servicii conexe, de la E.On la Enel si Cez, spune ca liberalizarea preturilor este inevitabila.

„Mentinerea preturilor reglementate a creat pagube majore membrilor nostri. Tarifele din Romania sunt printre cele mai mici din Europa, in conditiile in care costurile de productie si distributie sunt similare. Membrii nostri nu pot lucra la nesfarsit pe pierdere”, a spus Vlasceanu, pentru DailyBusiness.ro.

E.On si GDF Suez sunt doar doua dintre companiile care acuza pierderi de sute de milioane de lei, ca urmare a inghetarii preturilor. Producatorii cer majorari de preturi cuprinse intre 15% si 30%.

In prezent, producatorii de electricitate si gaze sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate.

Potrivit datelor Eurostat, Romania are printre cele mai mici preturi din Uniunea Europeana la gaze naturale si electricitate.

La gaze, datele Oficiului European de Statistica releva ca populatia plateste 7,6 euro pe gigajoule, de doua ori mai putin decat media statelor membre, iar la energie 10,3 euro pe kilowatt/ora, fata de aproape 17 euro, cat este media blocului comunitar.

Consumatorii industriali din Romania platesc cel mai ieftin gaz natural din Uniune, dupa Marea Britanie, de 6,2 euro/GJ, iar la electricitate 8,5 euro/kWh, fata de media de 10,4 euro/kWh la nivelul UE.

Raportat, insa, la puterea de cumparare, platim cu 16% mai mult la energie decat media UE, in timp ce la gaze, avem preturi comparative cu media UE.