Facem ca grecii, poate patim ca ei. Pentru ce 160 noi terenuri de sport?

08 Nov, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Dupa sali de sport si patinoare, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, vrea mai nou sa construiasca terenuri multifunctionale de sport. Analistii economici afirma ca asa-zisele proiecte de dezvoltare sunt falimentare si ca urmam, tot mai "riguros", acelasi drum spre faliment pe care l-au deschis grecii in anii '80.
Facem ca grecii, poate patim ca ei. Pentru ce 160 noi terenuri de sport?

Planul lui Udrea prevede construirea a 160 de terenuri de sport multifunctionale, in doua variante: terenuri cu o cladire de vestiare si 50 de locuri in gradene (1.700 metri patrati) si terenuri cu o cladire de vestiare (1.400 mp).

Terenurile de sport sunt detinate practicarii mai multor ramuri sportive, precum minifotbal, handbal, baschet, volei si tenis.

In nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta se prevede ca intregul program de investitii se va derula prin Compania Nationala de Investitii si va costa statul, in urmatorii 5 ani, 48,37 milioane de lei (11,25 milioane euro).

De ce este nevoie de constructia, in plina criza, a unor astfel de terenuri?

Primarii care vor sa se inscrie in program trebuie sa transmita Companiei Nationale de Investitii (CNI) solicitarile privind constructia de terenuri, cu indicarea suprafetelor disponibile.

Daca aveti curiozitatea sa va uitati [url=http://www.cni.com.ro/]pe site-ul Companiei Nationale de Investitii[/url], veti vedea ca primele patru programe nationale de investitii, menite a ajuta la relansarea economiei, vizeaza constructia de sali de sport, consolidarea si reabilitarea de sali de sport construite anterior anului 2000, constructia de bazine de inot si patinoare artificiale.

Numai in acest an, au fost realizate 37 de sali de sport, alte 15 au fost reabilitate, un bazin de inot in Prahova, doua patinoare la Prahova si Brasov. Pana la finele anului mai sunt programate sa fie receptionate alte 37 de sali de sport si alte trei bazine de inot.

[b]Cat de rentabile sunt aceste investitii?[/b]

Autoritatile afirma ca investitiile in constructia de astfel de facilitati sportive dau de munca economiei intr-o perioada in care cererea de servicii, mai ales in sectorul constructiilor, este la pamant.

Pe de alta parte, aceste investitii acopera si necesitati sociale. Iata o explicatie “savanta”, continuta in proiectul ordonantei de urgenta realizat de Ministerul Dezvoltarii pentru constructia celor 160 de terenuri de sport.

„Avand in vedere faptul ca, in prezent, multe dintre comunitatile din Romania se confrunta cu probleme sociale majore, cu o dinamica redusa a dezvoltarii umane, fizice si psihice, si a pregatirii echipelor sportive, neadoptarea prezentei ordonante de urgenta are consecinte negative asupra procesului de dezvoltare a infrastructurii sportive si implicit asupra dezvoltarii comunitatilor la nivelul intregii tari, elemente care vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata”, se arata in proiectul de ordonanta.

In traducere libera, avem nevoie de astfel de investitii pentru ca sportul romanesc sa performeze din nou.

Analistii economici ridica insa semne de intrebare legate de oportunitatea acestora in vreme de criza. “Investitiile statului ar trebui sa dea de “munca” economiei. Sa antreneze cat mai multe firme, de la furnizori la executanti. Sa imi spuna si mie cineva ce mare afacere este constructia unui teren de sport”, afirma constultantul Cristian Dinulescu.

In plus, spune acesta, statul ar trebui sa urmareasca ca investitiile sa fie profitabile, adica sa aduca venituri care sa acopere, intr-un timp cat mai scurt posibil sumele investite.

“Nu vad cum o astfel de investitie, construita in cine stie ce comuna poate fi recuperate intr-un timp decent. Nu spun ca n-ar fi necesara, insa, sa nu uitam, statul traieste in prezent din bani imprumutati. Macar daca aceste investitii ar fi venit pe fonduri europene’, a mai spus acesta.

Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, afirma, recent, pe blogul personal, ca investitiile statului in sali de sport si alte asemenea facilitati, urmeaza drumul lin catre faliment pe care l-a parcurs Grecia.

Grecia s-a inglodat in datorii dupa ce, pe langa achizitiile militare si constructia de imobile fara nicio valoare economica, a investit peste sute de milioane de euro in constructia de centre sportive si bazine de inot.

“Statul elen a facut o mare greseala sa considere majoritatea acestor proiecte ca scheme de parteneriat public privat, uitand principala caracteristica a acestora: proiectele finantate in PPP trebuie sa fie capabile sa genereze o perioada determinata de timp venituri din care sa se acopere aproape integral finantarea lor”, a explicat acesta.

“Tot ceea ce vedem in Grecia acum este dovada clara a falimentului unei politici a statului bazata pe proiecte publice. Aceste proiecte publice au doua mari ‘calitati’: sunt foarte scumpe (fie pentru ca se supraevalueaza costurile lor, fie pentru ca se propun solutii mult prea fanteziste pentru nevoile reale ale unei astfel de facilitati, fie ca se construiesc foarte prost din materiale foarte proaste comparativ cu pretul platit pentru ele) si sunt, in multe cazuri, inutile pentru piata”, a mai spus Paun.