- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fitch ar putea sa scada cotarea datoriei SUA, la o perspectiva „negativa”

29 Nov, 09:49 • Redactia DailyBusiness
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat luni ca intentioneaza sa scada nivelul cotarii atribuite datoriei Statelor Unite, de la o perspectiva "stabila" la una "negativa".
Fitch ar putea sa scada cotarea datoriei SUA, la o perspectiva negativa

Agentia, care a confirmat cotatia ca fiind cea mai buna posibila, si anume „AAA”, si-a exprimat „increderea tot mai putin mare” in posibilitatea de a vedea adoptate „masurile bugetare necesare pentru a duce finantele publice ale Statelor Unite pe o cale viabila”.

Fitch a anuntat, de-acum, „o probabilitate usor superioara cu 50%” de a vedea nivelul cotarii scazut in urmatorii doi ani, informeaza Mediafax.

Agentia si-a exprimat indoielile cu privire la eficienta procesului legislativ bugetar, la Washington, la o saptamina de la esecul unei „super-comisii” parlamentare insarcinata sa gaseasca mijloacele de reducere a deficitului bugetului federal.

„Perspectiva negativa reflecta increderea tot mai putin mare a Fitch in sansele de a vedea venind la timp masurile bugetare necesare pentru a pune finantele publice ale Statelor Unite pe o cale viabila si a asigura nota AAA, in urma esecului” acestei comisii, a explicat agentia intr-un comunicat.

In opinia sa, acest esec „subliniaza dificultatea ajungerii la un consens larg asupra modului de reducere a uriasului deficit bugetar federal” al Statelor Unite.

„Un acord si o punere in aplicare, in 2013, a unui plan credibil de reducere pe termen mediu, care sa stabilizeze datoria publica in a doua jumatate a deceniului, ar relaxa presiunea asupra cotarii Statelor Unite, chiar daca, amanand deciziile dificile care trebuie luate in privinta impozitelor si cheltuielilor dupa alegerile legislative si prezidentiale, marimea si ritmul necesare reducerii deficitului vor fi mai importante”, a adaugat Fitch.

Fitch este ultima dintre cele trei mari agentii de cotare care mentine nota „AAA” acordata Statelor Unite la o perspectiva „stabila”. Standard and Poor’s a scazut aceasta cotatie, in august, la „AA+”, iar Mody’s a scãzut perspectiva la „negativã” in aceeasi perioada, mentinand totodata nivelul „Aaa”.