Finante-Banci

Fitch: Ce risca Romania daca iese Grecia din zona euro

17 Jun, 13:58 • Redactia DailyBusiness
O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea declansa in Romania "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele bancilor elene, precum si un avans al creditelor neperformante, in cazul unei deprecieri prelungite si puternice a leului.
Fitch: Ce risca Romania daca iese Grecia din zona euro

Chiar daca in
declin, cota de piata a bancilor elene in Romania este inca substantiala, iar
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va sustine, probabil, institutiile de credit
daca apar dificultati privind lichiditatile, in timp ce o injectie directa de
capital din partea statului este incerta.
 

„Fitch
considera ca ar exista incertitudini ridicate in privinta unei injectii directe
de capital din partea statului la subsidiarele elene, avand in vedere dificultatile
politice si angajamentul pentru consolidare fiscala”, a declarat pentru [url=http://www.mediafax.ro/economic/fitch-iesirea-greciei-din-zona-euro-poate-duce-la-retrageri-de-depozite-la-bancile-elene-din-romania-9754151/]Mediafax[/url]
analistul Keranka Dimitrova, de la Fitch.
 

„Chiar daca bancile
ar primi capital, aceasta ar fi considerata doar o solutie temporara”, a
adaugat Dimitrova.

La alegerile din Grecia, organizate duminica, doua partide sunt favorite sa castige alegerile. Antonis Samaras este liderul dreptei, iar Alexis Tsipras conduce formatiunea de stanga Syriza. Sondajele indica egalitate intre principalele forte politice ale Greciei. 

Antonis Samaras a promis ca grecii „vor iesi din criza, dar nu din euro”, daca partidul sau va castiga la alegerile legislative de duminica.

„Vom iesi din criza. Nu vom iesi din euro. Nu vom lasa pe nimeni sa ne scoata din Europa”, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/liderul-dreptei-din-grecia-antonis-samaras-nu-vom-iesi-din-zona-euro-77560/]a declarat vineri Samaras[/url], in fata catorva mii de simpatizanti, adunati in Piata Syntagma, din centrul Atenei.   

Analistii financiari considera ca o renegociere a programului de ajutor al Greciei de 130 miliarde de euro (165 miliarde de dolari), din partea FMI si a UE, este „aproape inevitabila”, indiferent de rezultatul alegerilor de duminica.   

„Intrebarea este daca noul guvern va vrea sa negocieze de buna credinta si daca Uniunea Europeana va vrea in continuare sa ajute”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ajutorul-acordat-greciei-trebuie-renegociat-dupa-alegeri-77565/]a declarat Simon Johnson[/url], fost economist al FMI, in prezent profesor la universitatea MIT.

Citeste si: Ce va face Grecia dupa alegeri? 4 scenarii posibile