- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI, multumit de reactia rapida a Romaniei dupa decizia CC

29 Jun, 17:56 • Redactia DailyBusiness
Autoritatile romane au aratat un angajament ferm fata de programul de imprumut incheiat cu FMI, prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii dupa decizia Curtii Constitutionale (CC), a declarat intr-un comunicat reprezentantul regional al institutiei pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, citat de Mediafax.
FMI, multumit de reactia rapida a Romaniei dupa decizia CC

Consiliul Executiv al FMI se va intruni vineri, 2 iulie, pentru a discuta a patra revizuire a acordului stand-by incheiat cu Romania, in urma caruia ar putea fi eliberata cea de-a cincea transa, in valoare de circa 900 de milioane de euro.

In cazul unei decizii pozitive a board-ului, banii ar urma sa intre la rezerva BNR in doua zile lucratoare. Fondul a amanat reuniunea board-ului, programata initial pentru luni, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern.

Guvernul a decis dupa ce instanta suprema a declarat neconstitutionala scaderea pensiilor cu 15% sa majoreze TVA de la 19% la 24%.

Parlamentul a votat, marti, pentru eliminarea articolului care se refera la reducerea pensiilor din legea echilibrului bugetar, aceasta fiind astfel pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Legea echilibrului bugetar ramane astfel axata in principal pe scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25%.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.