- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI: Progresele in colectarea taxelor, arieratele si costurile sunt cruciale pentru scaderea deficitului

26 Mar, 10:00 • Redactia DailyBusiness
Continuarea eforturilor pentru imbunatatirea colectarii taxelor, solutionarea presiunilor asupra cheltuielilor, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea diminuarii deficitului bugetar, considera reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), citati de Mediafax.
FMI: Progresele in colectarea taxelor, arieratele si costurile sunt cruciale pentru scaderea deficitului

„Ajustarea fiscala va continua. Masurile dificile din domeniul fiscal adoptate in 2010, insotite de continuarea politicilor prudente de cheltuieli, fac ca tintele de deficit fiscal cash, de 4,4% din PIB pentru 2011 si 3% din PIB anul viitor, sa fie accesibile”, se arata intr-un comunicat al FMI.

Institutia arata ca viitorul acord se va concentra pe majorarea potentialului de crestere prin intermediul reformelor structurale, in contextul in care deficientele structurale in zone economice cheie influenteaza semnificativ avansul economic.

Potrivit FMI, noul program are ca obiectiv, printer altele, realizarea de reforme profunde in sectorul de energie si cel de transport, inclusiv privind preturile, imbunatatirea legislatiei si restructurarea si privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi.

John Lipsky, prim director general adjunct al FMI, a subliniat ca autoritatile cauta un nou acord de tip preventiv pentru a indica angajamentul lor pentru continuarea reformelor.

„Masurile fiscale si structurale implementate au avut rezultate. Economia s-a stabilizat si crestere se reia. Noul acord se concentreaza pe implementarea de reforme structurale si de consolidare fiscala suplimentare, pornind de la realizarile de pana in prezent, cu scopul de a impulsiona cresterea si de a imbunatati ponderea sectorului privat in economie”, a spus Lipsky.

In ceea ce priveste sectorul bancar, FMI noteaza ca acest segment a suportat bine criza si a ramas cu un nivel bun de capitalizare si lichiditate si ca rata creditelor neperformante a continuat sa creasca, dar ca va atinge nivelul maxim la jumatatea acestui an.

„Sistemul bancar este lichid si bine capitalizat, dar vigilenta ramane justificata, in contextul majorarii creditelor neperformante si al posibilelor efecte adverse de contagiune din regiune”, a mai spus Lipsky.

Lipsky considera ca politicile din sectorul financiar si cele de politica monetara au fost prudente si proactive, ajutand la mentinerea stabilitatii financiare pe parcursul crizei.

„Politica monetara ar trebui sa continue sa asigure un echilibru intre nevoia de a tempera riscurile inflationiste si cea de a sprijini revenirea”, potrivit oficialului FMI.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri, de tip preventiv, care incepe la 31 martie.

Noul acord de tip preventiv, incheiat pentru doi ani, va avea o valoare de 3,09 miliarde DST ( 3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI.

Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa traga ultima transa din acordul stand-by actual si fondurile puse la dispozitie prin noua intelegere.

Institutia financiara internationala anticipeaza ca economia va creste in acest an cu 1,5% si cu 4,4% in 2011.

FMI se asteapta ca cererea interna sa urce cu 1,2% in acest an, dupa ce a scazut cu 1% in 2010 si cu 12,9% in 2009, dar si la o contributie neta a exporturilor de 0,2%.

Salariile nominale vor avansa in acest an cu 4,7%, dupa ce au urcat in 2010 cu 2,6%, dar rata anuala medie a inflatiei se va reduce usor, de la 6,1% la 5,4%. Pentru finele acestui an, FMI previzioneaza o rata anuala a inflatiei de 3,7%.

Totodata, institutia anticipeaza ca imprumuturile acordate sectorului privat vor avansa cu 7,7% in acest an si cu 8,7% in 2012, dupa ce au urcat cu 4,7% anul trecut.