Folosirea bicarbonatului de sodiu la micii romanesti trebuie autorizata de CE

03 May, 12:36 • Redactia DailyBusiness
Folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 in reteta 'mititeilor' de catre industria carnii din Romania pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor Tonio Brog, precizand ca solicitarile de autorizare sunt analizate de la caz la caz.
Folosirea bicarbonatului de sodiu la micii romanesti trebuie autorizata de CE

„Chestiunea a fost intr-adevar discutata ieri (joi – n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari’, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului tonio Borg, dupa ce guvernul Romaniei a anuntat joi ca reprezentantul sau va aborda cu acest prilej, la solicitarea asociatiei Romane a Carnii, chestiunea introducerii retetei produsului mititei pe lista retetelor traditionale, alaturi de burger si carnatul spaniol chorizo. 

‘Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este si nu a fost niciodata autorizat in prepararea carnii, inclusiv in cazul ‘mititeilor’. in noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, folosirea autorizata a acestora este prezentata in conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adaugati. Noua lista este bazata pe autorizatiile acordate in conformitate cu vechile directive si va intra in vigoare de la 1 iunie’, a adaugat Frederic Vincent. 

Practic, este vorba despre anexa ii a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE si al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendata trei ani mai tarziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, care intra in vigoare de la 1 iunie 2013. 

‘Daca industria carnii foloseste aditivi, care sunt esentiali pentru ei (mititei – n.r.), este necesara depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizata de la caz la caz si daca aceasta respecta conditiile prevazute in legislatia privind aditivii alimentari, Comisia Europeana va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in ‘mititei’, folosirea aditivilor in acest produs traditional pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate’, a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului comunitar.

Guvernul a transmis Comisiei Europene, joi, o solicitare formulata de Asociatia Romana a Carnii pentru ca reteta mititeilor sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale, avand in vedere ca de la 1 iunie productia de mititei sub actuala reteta ar trebui interzisa, conform unei directive europene.

Directiva prevede ca de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui conservant si a unui antioxidant – aditivi alimentari ce sunt esentiali in reteta de preparare a micilor.