- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondurile de pensii negociaza concret intre ele pentru preluari

27 Mar, 00:01 • adrian.mihaltianu
Piata pensiilor private a intrat in faza fuziunilor si achizitiilor. Daca posibilele tinte de preluare neaga ca ar purta discutii cu privire la vanzarile portofoliilor, unii administratori ai unor fonduri de marime medie au recunoscut ca intentioneaza sa achizitioneze alte fonduri.
Fondurile de pensii negociaza concret intre ele pentru preluari

In prezent nu exista un cadru legal care sa reglementeze fuziunile sau preluarile intre fonduri, urmand ca norma privind fuziunile si achizitiile in acest sistem sa fie lansata la sfarsitul acestei luni spre dezbatere publica.

Intentiile de achizitii au fost formulate in special de companii din mijlocul clasamentului, care doresc sa-si consolideze pozitia pe piata.

Astfel, BCR Administrare Fond de Pensii, companie aflata pe locul opt, cu 123.819 de participanti si o cota de piata de 2,97%, a declarat ca nu exclude posibilitatea unei cresteri „bulk” de portofoliu, dar se bazeaza si pe cresterea organica.

Simona Ditescu, directorul general al BCR Administrare Fond de Pensii, a precizat ca se afla in discutii cu unii jucatori din piata. „Ne va fi greu sa ajungem la nivelul fondurilor detinute de asiguratori, insa dorim sa ocupam primul loc in topul fondurilor care apartin bancilor”, a spus aceasta.

„Strategia BCR Administrare Fond de Pensii difera fata de cea din perioada campaniei intrucat aceea a fost o perioada unica, clar delimitata in timp. In continuare ne vom apropia atat clientii existenti, cat si de cei potentiali prin diverse programe de fidelizare sau atragere”, a precizat Ditescu.

De asemenea, Omniasig Pensii Private, ce administreaza fondul Omniforte, vrea sa fuzioneze sau sa cumpere alt fond de pensii pentru a-si creste cota de piata pana la 2-3%, conform declaratiilor reprezentantilor companiei.

„Principalul obiectiv al companiei este acela de a administra un volum de active cat mai mare, pentru ca randamentele sa fie cat mai bune”, a declarat Cristina Nitescu, CEO Omniasig Pensii.

In cazul unei achizitii, Omniasig Pensii Private are in vedere mai ales pretul pentru un participant, pentru ca tranzactia sa fie una rentabila.

Compania se afla pe locul 10, cu 63.264 participanti si are o cota de piata de 1,52%.

De asemenea, Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii, a declarat anterior ca, pentru consolidarea pozitiei in piata, este interesat sa preia un alt jucator din piata, cu peste 50.000 de aderenti.

Acesta a adaugat ca AIG a atras participanti cu un venit peste medie sau cu mult peste medie, deoarece vanzarile au fost facute prin intermediul bancilor. Compania s-a clasat pe locul 6 si detine 6,28% din piata pensiilor private, avand 261.125 participanti.

Totodata, Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, administratorul fondului Aripi, a declarat pentru DailyBusiness ca pe viitor s-ar putea gandi la o fuziune sau preluare a unui alt fond de pensii, insa nu are intentii imediate.

Suma vehiculata in piata, cu care se vinde un participant, este cuprinsa intre 150-200 euro. Dupa parerea jucatorilor din piata, aceasta suma nu trebuie sa fie inferioara cheltuielilor ocazionate de atragerea participantului la fond.

Patru administratori isi vand portofoliile de clienti

Potrivit informatiilor din piata, patru administratori de pensii private intentioneaza sa-si vanda portofoliile de clienti dupa ce va fi reglementat un cadru juridic care va permite acest lucru. Oficialii companiilor nu confirma deocamdata aceste informatii.

Cei patru administratori care-si cauta un cumparator sunt OTP Fond de Pensii care are 20.261 de participanti, Prima Pensie cu 17.070 aderenti, Marfin cu 194 participanti si Zepter Fond de Pensii, care a strans 1.649 de semnaturi. Cumulat, acestia detin mai putin de 1% din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II).

Astfel, OTP ar putea fi preluat de catre BT Aegon Fond de Pensii, iar Interamerican ar putea cumpara Prima Pensie. Este posibil ca un participant al OTP Fond de Pensii sa se vanda cu circa 150 de euro, ceea ce va aduce aproximativ 3 milioane de euro administratorului de pensii private.

Contactati de DailyBusiness, reprezentantii BT Aegon si OTP nu au comentat despre aceasta preluare.

Nici ceilalti administratori nu au confirmat informatiile din piata.

„Dupa cum stiti, legislatia ce se refera la fuzionari si achizitii pe piata pensiilor private nu este finalizata. Asadar, Interamerican Pensii va astepta ca aceasta legislatie sa fie finalizata inainte de a incepe orice negocieri”, a declarat Besim Jawad, general manager Interamerican Pensii.

Octavian Baritz, directorul general al Zepter Fond de Pensii, a spus ca deocamdata nu a luat nici o decizie in legatura cu fuzionarea sau achizitionarea unui alt fond de pensii. „Opinia mea personala este ca se asteapta aparitia normelor ce reglementeaza fuzionarea, elaborate de catre CSSP”, a adaugat acesta.

Participantii unui fond se pot transfera gratuit la altul, daca acesta se vinde

Administratorii care vor sa-si transfere portofoliile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si face publica aceasta intentie, timp in care aderentii se pot transfera gratuit de la un fond de pensii obligatorii la altul, in conditiile in care nu doresc sa ramana la noua entitate constituita, potrivit unei norme care urmeaza sa reglementeze achizitiile si fuziunile intre fonduri.

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Fond de Pensii, considera ca aceasta masura este una normala in conditiile in care aceasta schimbare este „oarecum impusa”, de aceea romanii trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga gratuit un alt fond de pensii.

El a explicat ca aderarea la un alt fond de pensii trebuie sa se faca fara costuri si fara efort din partea aderentilor, deoarece acestia au ajuns in urma repartizarii aleatorie sau au optat nefericit pentru un fond care nu a reusit sa stranga peste 50.000 de aderenti.

Cadrul legal al fuziunilor intre fonduri si al transferurilor de participanti va fi reglementat in curand. „In perioada imediat urmatoare ne propunem sa adoptam reguli, proceduri si norme in privinta preluarii de portofolii intre administratorii de pensii private”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

„Toate aceste transferuri le vom accepta numai in conditiile in care sunt precizate interesele participantilor la sistem si numai in conditiile in care fondurile de pensii la care sunt transferati prezinta avantaje pentru participanti”, a adaugat acesta.

Deocamdata nu s-a stabilit cum va putea o companie de pensii sa administreze fondul unei alte societati pe care o absoarbe, in conditiile in care legislatia spune ca un administrator poate gestiona un singur fond. Acest lucru va fi clarificat in normele ce urmeaza sa se dezbata.

„Se poate ca norma referitoare la fuziuni si achizitii sa puna anumite limitari actorilor din piata care au deja o cota foarte mare, cum este ING, asa ca ramane sa vedem ce forma va lua aceasta norma”, a spus Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

In urma procesului de alocare aleatorie a celor care nu s-au inscris la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II), numarul participantilor a ajuns la 4.156.316, conform datelor publicate de Comisia Nationala a Pensiilor (CNPAS).

La startul campaniei de aderare la pilonul II s-au inscris 18 fonduri, din care doar zece au reusit sa stranga peste 50.000 de participanti, dupa repartizarea aleatorie.