Finante-Banci

Garanti Bank estimeaza pentru 2015 o crestere economica de 2,5%, pe fondul redresarii constructiilor

29 May, 14:00 • Redactia DailyBusiness
Garanti Bank estimeaza o crestere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) in 2015, datorita redresarii sectorului constructiilor.
Garanti Bank estimeaza pentru 2015 o crestere economica de 2,5%, pe fondul redresarii constructiilor

Specialistii Garanti Bank preconizeaza ca aceasta activitate va accelera atat in sectorul public, cat si in cel privat, si ca va inregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al bancii, aferent primului trimestru. 

Totodata, Garanti Bank se asteapta ca rata inflatiei sa coboare la 0,5% anul acesta, de la 0,8% la finalul lui 2014, pe fondul reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9%. Inflatia ar trebui sa fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mica fata de cazul in care nu s-ar modifica TVA. Totodata, Garanti Bank estimeaza deflatie pentru perioada iunie-octombrie.

Productia agricola este preconizata sa inregistreze o usoara corectie in 2015, de 4,4%, fara un impact semnificativ asupra PIB.

Consumul si comertul cu amanuntul ar trebui sa fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflatiei, finantarea ieftina si cresterea salariilor si pensiilor.

„Romania a inregistrat o  imbunatatire remarcabila a indicatorilor macroeconomici in ultimii trei ani si ne asteptam sa isi consolideze in continuare performantele in viitorul apropiat. Avem incredere in domeniul constructiilor, sectorul IT si industrie, ramuri care credem ca vor avea o contributie semnificativa la evolutia economica din acest an”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

Potrivit Raportului Macroeconomic citat, cel mai important aspect in acest moment ar putea fi determinat de modificarile cadrului fiscal. Dupa inca un an de consolidare fiscala, procesul este preconizat sa se incheie in urma intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal. Este de asteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare sa genereze un gol in veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din incasarile suplimentare. 

Cu toate acestea, intrebarea principala ramane legata de executia bugetara din 2016, cand guvernul planuieste ca incasarile suplimentare de 14 miliarde de lei sa compenseze scaderea veniturilor din masuri de politica fiscala. Pe baza estimarilor Garanti Bank, sunt necesare incasari de cel putin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea in procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).

Asa cum se arata in Raportul Macroeconomic, industria prelucratoare, domeniul IT si serviciile de asistenta in afaceri au in continuare potential de crestere sustinuta, data find importanta lor strategica in atragerea de noi investitii straine directe si fonduri europene.

Garanti Bank Romania face parte din Grupul financiar-bancar Garanti Romania, care reuneste si Garanti Leasing (marca sub care functioneaza compania Motoractive IFN SA) si Garanti Credite de Consum (marca sub care functioneaza Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este detinuta de catre Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), a doua banca privata din Turcia, ca marime. TGB este o banca universala, cu servicii in toate segmentele de business, si are peste 10 milioane de clienti in zonele corporate, comercial, intreprinderi mici si mijlocii, precum si retail, carora le ofera servicii financiare integrate.

Banca ofera o serie de produse si servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM si corporate. Prezenta in Romania din 1998, Garanti Bank si-a extins prezenta nationala prin sucursale si canale alternative, ajungand la o retea de 84 de agentii si peste 300 de bancomate inteligente, care pot fi folosite de oricine, nu doar de clientii bancii, pentru tranzactii cu sau fara card.