Finante-Banci

Generatia care fuge de credite: De ce evita tinerii sa se imprumute la banci?

10 Sep, 01:12 • traian.badulescu
Tinerii cu varsta intre 18 si 29 de ani reprezinta generatia cu cea mai mare nevoie de bani pentru a porni la drum in viata: sustinere financiara pentru facultate, achizitia unei masini sau a unei case. Cu toate acestea, unii dintre ei se feresc sa ia credite. De ce ezita sa apeleze la banci, desi acestea i-ar putea ajuta sa-si construiasca mai usor viitorul?
Generatia care fuge de credite: De ce evita tinerii sa se imprumute la banci?

Sa ma imprumut la banca sau nu? Aceasta este intrebarea care a macinat-o pe Anca G, o tanara care spera sa aiba propria casa pana la 30 de ani, pentru a nu mai plati chirie.

Argumentele pro-credit par sa fi cantarit greu, avand in vedere ca ratele la banca pentru un imprumut prin Prima Casa au ajuns sa fie la fel de mici precum chiria. Dilema a intervenit insa cand au fost luate in calcul costul total al creditului si perioada lunga de rambursare pentru a putea fi suportat, de pana la 30 de ani.

„La inceputul lunii ianuarie am fost la cateva banci sa-mi se explice si mie, pe limba mea, ce inseamna credit ipotecar, ce e Prima Casa, ce inseamna DAE. Am priceput eu cat de cat ce mi s-a explicat la banca insa mi-am zis ca trebuie sa ma sfatuiesc cu prietenii mei care au deja credite bancare”, povestea tanara intr-o postare pe blogul sau din martie anul trecut.

„Am ajuns la concluzia ca ne este teama de credite ca de zilele in care ploaia a lasat balti multe pe strada. Si asta ne face sa ne contrazicem cu colegii nostri care si-au jurat ca nu vor mai aplica pentru un credit sau cu colegii care sunt de parere ca nu ai ce sa faci, creditul este singura solutie in unele situatii„, adauga Anca G.

La fel ca ea sunt o multime de tineri care se afla in dilema si le e teama sa se imprumute la banci. Dar de unde vine aceasta teama?

Cei cu varsta intre 18 si 29 de ani, cunoscuti drept generatia Millennials, au cea mai mare aversiune la cardurile de credit dintre toate categoriile de varsta.

Potrivit unui studiu al Bankrate.com din SUA, 63% dintre cei care fac parte din aceasta generatie nu detin un card de credit. In randul adultilor cu varsta peste 30 de ani, procentul celor care nu detin un astfel de credit este aproape de doua ori mai mic, de respectiv 35%.

Jeanine Skowronski, analist carduri de credit la Bankrate.com, spune ca tinerii au aversiune la credite pentru ca ei s-au maturizat in perioada crizei si s-au confruntat cu numeroase probleme cauzate de acest fenomen, precum lipsa joburilor.

Skowronski observa ca americanii in general se bazeaza tot mai putin pe cardurile de credit. In SUA insa ai nevoie de un istoric bun de plata la banca pentru a aplica la diverse job-uri, a contracta credite ipotecare si auto si pentru a incheia polite de asigurari. Iar cea mai rapida si eficienta cale de a obtine un scoring bun este sa folosesti un card de credit.

„Cardurile de credit nu sunt neaparat un mijloc de a te indatora, daca le folosesti in mod responsabil”, spune Jeanine Skowronski, citata de CNBC.

Dar unii tineri nu cred in aceasta poveste. Zach Mowry, 22 de ani, nu are card de credit. „Deja mi-e frica sa intru in datorii si fara sa mai am card de credit. Cred ca daca as avea unul, as acumula tot mai multe datorii”, spune Mowry, care lucreaza la un hotel din Roanoke, Virginia.

Din cei 37% de tineri care au totusi un card de credit, doar 40% reusesc sa achite integral datoria lunara, comparativ cu 53% dintre adultii de peste 30 de ani. In plus, 3% dintre tinerii cu card de credit admit ca adesea nu isi platesc datoriile la timp.

Citeste si Generatia care boicoteaza industria auto. De ce nu isi doresc tinerii masini?