Gerea: Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

24 Feb, 10:33 • Redactia DailyBusiness
Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabila, dupa ce reducerea, in 2013, a stimulentelor acordate producatorilor din sector a dus la restrangerea investitiilor.
Gerea: Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat ca Guvernul discuta cu producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru a gasi solutii astfel incat investitiile in energie regenerabila „sa redevina profitabile”, relateaza Bloomberg.

„Romania nu este inca in situatia in care sa spuna: bun, ne-am atins tinta pentru 2020 privind productia de energie regenerabila si asta e tot. Trebuie sa continuam investitiile in noi capacitati de productie pentru ca putem exporta si obtine bani”, a spus Gerea.

Romania detine unitati de productie a energiei regenerabile cu o capacitate instalata de peste 4.500 MW. Productia de energie regenerabila este sprijinita prin sistemul certificatelor verzi, care se acorda in functie de cantitatea de energie produsa si livrata. Numarul de certificate difera in functie de tehnologia folosita.

Guvernul a decis in 2013 sa reduca numarul de certificate verzi acordarte producatorilor de energie verde, precum si sa amane acordarea unor certificate pana in 2018.

Pana la anuntarea de noi stimulente in sector, companii precum CEZ, Enel, Iberdrola sau GDF Suez au decis sa amane sau sa abandoneze investitiile in Romania, noteaza Bloomberg, potrivit Mediafax.