- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Germanul Wolfgang Schauble, desemnat de FT cel mai bun ministru de Finante din 2010

06 Dec, 13:25 • Redactia DailyBusiness
Germanul Wolfgang Schauble (foto) a fost desemnat cel mai bun ministru european al Finantelor din acest an de catre publicatia britanica Financial Times (FT), ultimul loc in clasament revenind oficialului irlandez Brian Lenihan, transmite AFP.
Germanul Wolfgang Schauble, desemnat de FT cel mai bun ministru de Finante din 2010

„In acest an, Schauble si-a enervat colegii, dar a actionat curajos”, noteaza FT, citat de Mediafax. Oficialul german a concurant in clasamentul ministrilor de Finante, al cincilea al publicatiei, cu omologi din 18 state europene.

Anul trecut, prima pozitie a revenit ministrului francez Christine Lagarde, iar predecesorul lui Schauble, Peer Steinbruck, a ocupat locul al doilea.

In acest an, pe pozitia a doua se plaseaza polonezul Jacek Rostowski, iar pe al treilea loc se situeaza Lagarde.

Schauble, in varsta de 68 de ani, este obligat sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile dupa ce a fost atacat in 1990 de un dezechilibrat mintal. Ministrul, un veteran al politicii din Germania, este un apropiat al fostului cancelar Helmut Kohl.

„Germania a intarziat acordarea unui ajutor Greciei si a panicat pietele financiare evocand ideea participarii investitorilor privati la viitoarele programe de ajutor”, scrie FT. La nivel national, insa, politica bugetara germana a contribuit semnificativ la consolidarea economiei.

Irlanda, in schimb, se confrunta cu o criza bugetara grava, avand in acest an un deficit bugetar estimat la peste 30% din Produsul Intern Brut. Guvernul de la Dublin a cerut recent un ajutor financiar extern de 85 miliarde de euro.

„Lenihan a fost depasit de criza sistemului bancar irlandez si de implozia economiei”, noteaza FT.

Georges Papaconstantinou, ministrul de Finante din Grecia, se claseaza pe locul 8.