Finante-Banci

Guvernul Greciei preseaza actionarii bancilor sa contribuie masiv la recapitalizarea acestora

06 Apr, 10:16 • Redactia DailyBusiness
Autoritatile de la Atena exercita presiuni asupra actionarilor bancilor sa contribuie cu sume de ordinul miliardelor de euro pentru recapitalizarea acestora, astfel incat guvernul sa evite nationalizarea institutiilor financiare.
Guvernul Greciei preseaza actionarii bancilor sa contribuie masiv la recapitalizarea acestora

Actionarii urmeaza sa afle saptamana viitoare detaliile pachetului de sprijin financiar din partea guvernului elen, care vrea ca bancile sa ramana in proprietate privata.

Termenii ofertei vor determina probabil daca actionarii vor dori sau nu sa participe, iar in cazul unui refuz bancile ar putea ajunge in proprietatea statului, relateaza Reuters.

In cel mai pesimist scenariu, sistemul bancar elen ar putea avea nevoie de 50 de miliarde de euro, respectiv un sfert din PIB-ul Greciei. Banii sunt necesari in urma pierderilor generate de imprumuturi si a schimbului de obligatiuni suverane care a salvat Grecia de la faliment.

Guvernul vrea ca cel putin 10% din capitalul necesar bancilor sa vina de la actionari, prin emisiuni de drepturi de preemtiune, a declarat o sursa bancara apropiata situatiei.

Problema sectorului bancar este ca perspectiva ramane incerta, termenii recapitalizarii nu au fost prezentati, a declarat Theodore Krintas, manager de fonduri la Attica Bank, care se intreaba daca sistemul bancar va fi sau nu nationalizat.

Restructurarea datoriilor Greciei, luna trecuta, a generat detinatorilor privati de obligatiuni pierderi de circa 74%, anuland 22 de miliarde de euro din capitalul Tier 1 de 23,8 miliarde de euro al sistemului bancar elen, potrivit estimarilor FMI.

In plus, bancile vor avea nevoie sa aloce mai multe fonduri pentru acoperirea unor posibile pierderi, astfel incat sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la sfarsitul lui septembrie.