- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul introduce TVA la achizitii intracomunitare si taxare inversa la paine, fructe si carne

19 May, 17:50 • Redactia DailyBusiness
Achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.
Guvernul introduce TVA la achizitii intracomunitare si taxare inversa la paine, fructe si carne

„Se va crea un document special care va sta la baza platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totusi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei platite pentru aceste achizitii, pentru a nu aduce prejudicii pietei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sanctionat de Uniunea Europeana”, se spune in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, citat de Mediafax.

Totodata, se vor stabili prin ordin al ministrului Finantelor la propunerea presedintelui ANAF incadrarea tarifara a produselor din categoriile vizate si valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA.

„In scopul diminuarii evaziunii fiscale in domeniul comertului cu bunuri din categoriile: cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, paine, o masura eficienta o constituie aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de astfel de bunuri in interiorul tarii intre persoane impozabile inregistrate normal in scopuri de TVA”, se mai arata in nota de fundamentare.

Taxarea inversa reprezinta o masura de simplificare a platii taxei, aplicabila numai intre persoane inregistrate in scopuri de TVA, prin care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul circuitului si sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzactii intre interpusi.

Ministerul Finantelor recunoaste ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene si propune aplicarea limitata a acestor prevederi, pana la finele anului viitor.

„In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de frauda, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, in ceea ce priveste momentul exigibilitatii si al modalitatii de plata a taxei pe valoarea adaugata. Aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de frauda, altele decat cele prevazute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fara a obtine o derogare in acest sens, contravine legislatiei comunitare”, se mai arata in nota de fundamentare.