Guvernul privatizeaza sanatatea: Ai bani – te tratezi, nu ai – primesti servicii „de baza”

03 Oct, 00:07 • razvan.codorean
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a lansat in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea serviciilor medicale de baza. In esenta, Guvernul ne "vinde" ideea ca vom beneficia GRATUIT de o serie de servicii medicale care si acum sunt fara bani, in baza asigurarilor de sanatate.
Guvernul privatizeaza sanatatea: Ai bani - te tratezi, nu ai - primesti servicii de baza

Ce face Guvernul Ponta se cheama manipulare. In loc sa ne spuna, cinstit, ca din 2014 vom plati daca avem nevoie de servicii medicale, ne “vrajeste” cu “extraordinarul” pachet de servicii esentiale de care va beneficia orice roman. Toate detaliile le aflati din proiectul de ordonanta atasat acestui material.

Ce NU spune ministrul Nicolaescu este ca, de anul viitor, nu ne vom mai putea interna in spitale pentru orice afectiune, iar consultatiile gratuite in ambulatoriu sau la medicul de familie vor fi limitate. 

Mai este un aspect important. De anul viitor, daca ordonanta intra in vigoare, daca vrem sa fim complet protejati din punct de vedere al sanatatii, va trebui sa ne facem asigurari private de sanatate. 

O afacere cu dedicatie pentru investitorii privati in sistemul sanitar. Se va deschide astfel o piata uriasa, in care se vor rula anual miliarde de euro.

[b]Platesti sau nu asigurari, nu mai conteaza[/b]

De anul viitor, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete. Este vorba despre „pachetul de servicii medicale de baza, pachetul privind programele nationale de sanatate si pachetul de asigurari suplimentare private, care se va finaliza pana la sfarsitul anului, pentru ca trebuie sa avem intai acceptata forma pachetului de baza pentru a iesi in dezbatere publica cu forma pachetului suplimentar”, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Noul pachet de servicii medicale de baza are o mare componenta de preventie. „El trateaza cauzele si nu simptomele”, a precizat ministrul Sanatatii.

In total, peste 300 de afectiuni sunt eliminate de pe lista internarilor in spitale, pentru a se face economii la bugetul de sanatate. Ministerul Sanatatii considera ca acestea pot fi tratate gratuit in ambulatoriu sau la medicul de familie.

E vorba, in general, de afectiuni usoare, ca de exemplu, otite, hemoroizi, cefalee, folosite in general de spitale pentru a-si mari veniturile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Interesant este ca [url=http://www.ms.ro/documente/PACHET%20SPITAL_841_1674.pdf]pe lista se afla si afectiuni destul de grave[/url] precum ulcerul necomplicat, astmul, hepatita alcoolica si pancreatita alcoolica, osteoartroza, hepatitele virale tip B si C, gastroenteritele, pneumoniile virale sau diabetul de tip 2 necomplicat. Detalii aflati de [url=http://www.ms.ro/?pag=22]aici[/url]

„Daca pana acum pacientul, pentru absolut orice il durea, se ducea la spital, de acum inainte, pachetul de baza ii spune pacientului ce pasi trebuie sa faca. Si ii arata ca e mult mai usor sa mearga pentru anumite simptome, pentru anumite servicii medicale la medicul de familie sau la medicul de ambulator, decat sa se duca la spital”, spune ministrul.

Pe lista serviciilor minime asigurate de stat se vor regasi cancerul, bolile cardiovasculare si ortopedia. Acestea urmeaza sa fie tratate gratuit prin cele 18 pachete nationale de sanatate. Si la aceste servicii medicale vor avea acces atat pacientii asigurati, cat si pacientii neasigurati.
[quote=proiectul privind Asistenta Medicala Primara]Serviciile primare de sanatate vor fi asigurate tuturor romanilor, indiferent daca platesc sau nu asigurari de sanatate[/quote]
Interesant este si faptul ca, in cadrul serviciilor sociale de baza vor fi incluse NUMAI 4 consultatii gratuite pe an in policlinici. Restul se vor plati.

Si consultatiile la medicul de familie vor fi limitate. Pentru pacientii care au pana in 39 de ani, statul mai asigura doar o consultatie la trei ani, iar pentru cei peste 40 de ani, o vizita la medic pe an.

Potrivit proiectului, un bolnav de cancer, de exemplu, are dreptul la doar sase consultatii la policlinica pe an, iar un bolnav cu coaste fracturate nu va mai putea fi internat.
[quote=Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii]Este o prima forma, perfectibila, pe care o supunem dezbaterii publice[/quote]
“Internarea va fi exclusiv diurna si fiecare intrare acopera 12 ore”, se arata in proiectul de lege.

In noul pachet de baza sunt mentionate criteriile generale de internare, dar si pentru servicii medicale acordate pe perioada sederii lor in spital. Astfel, nu va sta mai mult de o zi internata in spital o persoana care a fost operata daca starea ei de sanatate este una buna, daca nu reprezinta co-morbiditati cronice necontrolate si daca are varsta cuprinsa intre 6 luni si 70 de ani.

“Pachetul de baza va ajuta inclusiv la eliminarea spagii din sistem, sutine ministrul. 

„De la 1 februarie 2014, o persoana care sufera de tensiune arteriala va benefica de urmatoarele servicii si se va adresa medicului pentru acele servicii. Nu trebuie sa se duca sa se roage de medic pentru a primi acele servicii, care sunt puse pe site. Pachetul de servicii medicale de baza este transparent, fiecare pacient va sti exact de ce servicii poate sa beneficieze. In felul acesta credem ca practica asta veghe de plati informale in sistemul sanitar va fi stopata”, a mai spus ministrul.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 31 octombrie si ar trebui sa intre in vigoare la 1 februarie 2014.