- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul se pregateste sa elimine forfetarul. Cu ce il va inlocui?

09 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul ar putea elimina din toamna impozitul forfetar, cred analistii, in conditiile in care ministrul Economiei a recunoscut public faptul ca introducerea acestuia a fost o eroare. La presiunile PSD si cu incuvintarea "electorala" a presedintelui Basescu, executivul ar putea inlocui controversatul impozit minim cu un pachet de masuri ce va extinde baza de impozitare.
Guvernul se pregateste sa elimine forfetarul. Cu ce il va inlocui?

Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide!„. Asta spunea in luna martie ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, convins fiind ca impozitul forfetar, rebotezat „minim”, va face curatenie in economie si va scoate la lumina mare parte din economia subterana.

Au trecut 2 luni si cateva zile de cand impozitul a fost pus in vigoare, iar guvernul se gandeste acum sa il scoata. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a recunoscut, cu ocazia Forumului economic Italia-Romania, ca „impozitul forfetar a fost o eroare a Guvernului Romaniei”.

[quote=Adriean Videanu, ministrul Economiei]Si Guvernul face erori. Din punctul meu de vedere, o asemenea eroare a fost impozitul forfetar. Sunt adeptul unei politici fiscale care sa nu aiba primul rol de colectare a banilor la bugetul statului, ci stimularea economiei[/quote]
Videanu isi pune „cenusa in cap” dupa ce, potrivit unui studiu de impact realizat de Ministerul de Finante, peste 100.000 de firme ar urma sa inceteze activitatea din cauza impozitului minim.

Este vorba de firme care in 2008 au avut o cifra de afaceri medie de 200 euro/luna. Potrivit expertilor, guvernantii ar fi realizat ca masura, dincolo de veniturile anticipate pe hartie, de 4,2 miliarde de lei pana in 2012 (aprox. 1 mld.euro), ar genera o crestere puternica a somajului, fapt ce va obliga statul la cheltuieli suplimentare.

Statistica a fost confirmata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), care a estimat ca, in urma aplicarii impozitului forfetar, aproximativ 35% din microintreprinderile romanesti vor disparea de pe piata.

„E simplu ca buna ziua. Mai bine ii lasi sa functioneze asa cum pot, numai sa isi asigure venituri, decat sa ii fortezi sa inchida, si sa te trezesti cu un val de someri, pe care tot tu, ca stat, va trebui sa ii platesti”, a explicat analistul economic Ilie Serbanescu.

Impozitul minim a fost introdus la 1 mai. Potrivit grilei de impozitare, firmele sunt obligate sa plateasca intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Metodologia prevede ca firmele care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Socoteala de acasa…

Guvernul a decis introducerea impozitului forfetar in urma unei analize a evolutiei activitatii economice in anii 2007 si 2008, adica in anii in care Romania a inregistrat un boom economic.

In 2009, situatia s-a schimbat insa fundamental. Pe fondul blocarii creditarii, prabusirii cererii si accentuarii blocajului financiar, 39,2% dintre cele 617.000 de firme care inregistrau profit anul trecut au ajuns pe pierdere, releva statistica realizata de ministerul pentru IMM-uri. Dintre acestea, 80% sunt micro-intreprinderi, cu o cifra de afaceri in jur de 8.000 de lei pe an (2500 euro).

Pentru multe din aceste companii, impozitul minim a venit ca o lovitura sub centura, iar patronii acestora au decis ori sa le inchida, ori sa isi transfere activitatea pe PFA (persoana fizica autorizata), iar statul a avut de pierdut, din nou, pentru ca impozitele pentru PFA sunt incomparabil mai mici decat cele pentru firme.

[quote=Constantin Nita, ministrul IMM-urilor]Dar ce, in viata economica nu poti sa gresesti? Sunt masuri in economie care vezi dupa o anumita perioada de timp ca n-au fost bune. Si trebuie sa ai curajul sa spui: da domn’e, n-a fost buna. Care este problema? Important e ca ministerul de Finante sa gaseasca alta formula, un alt venit care sa acopere diferenta pentru FMI[/quote]
In acest context, ministrul IMM-urilor, pesedistul Constantin Nita, si-a informat colegii de partid, iar rezultatul s-a vazut zilele trecute. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a introdus in pachetul de masuri anti-criza propunerea eliminarii impozitului forfetar de la 1 septembrie.

„Trebuie sa ajutam economia, nu sa o sufocam”, spune Geoana intr-o declaratie care, daca se va transforma intr-o decizie concreta, PSD spera sa ii aduca ceva voturi la alegerile din toamna.

„Credem ca acest impozit sufoca prea mult IMM-urile si efectul de desertificare (a clasei mijlocii – n.r.) este amplificat de aceasta masura. Cred ca aceasta masura poate fi abrogata numai prin identificarea unor venituri la buget, asta inseamna o abordare coerenta care sa ne tina in grafic cu acordarea transelor de la FMI”, a subliniat liderul PSD.

„Si-au dat seama in sfarsit seama ca nu poti scoate economia subterana prin astfel de masuri”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. „Impozitul forfetar il aplici in perioade de crestere economica. La fel au facut toate tarile europene. La noi insa, mentalitatea de contabil si-a dovedit „eficienta”„, a mai spus omul de afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

Analistii economici estimeaza ca sansele ca impozitul minim sa fie eliminat din toamna sunt de peste 90%, in conditiile in care inclusiv presedintele Traian Basescu declara, inca din luna mai, ca, in calitate de simplu cetatean, i-ar reprosa lui Gheorghe Pogea impozitul minim, precizand insa ca-i intelege argumentele.

„Luati in calcul fapul ca avem de-a face cu o cursa electorala in care, mai mult ca oricand, discursul pe teme economice o sa conteze”, spune analistul economic Cristian Dinulescu. „S-a dus vremea promisiunilor electorale de genul pensii, salarii etc. Sa traiti bine s-a transformat intr-un „sa dea Dumnezeu sa supravietuim„, mai cu seama ca, in ultima vreme, vedem si o aplecare a viitorilor candidati la presedintie catre cele sfinte”, a mai spus analistul.

Intrebat cum comenteaza declaratia ministrului Videanu, cum ca impozitul forfetar a fost o eroare, premierul Emil Boc a declarat ca doar o analiza fundamentata va da dimensiunea exacta a problemei.

„Guvernul va face analizele de rigoare. Guvernul nu face declaratii fara sa aiba o fundamentare a ceea ce inseamna incasari, prognoze pe venituri”, a spus premierul.

[quote=Emil Boc, premier]Asteptam luna aceasta sa avem evaluarea oficiala a primelor sase luni, dupa care va vom putea spune eficienta fiecarei masuri din planul anticriza[/quote]
Potrivit calculelor Ministerului Finantelor, guvernul se astepta sa incaseze in acest an 680 milioane lei (0,13% din PIB) de pe urma impozitului minim. In 2010, suma urma sa creasca la 1,74 miliarde lei (0,31% din PIB) si la 1,83 miliarde lei in 2011 (0,30% din PIB).

Impozitul progresiv, o solutie pentru cresterea veniturilor

Potrivit specialistilor, cea mai buna solutie pentru a compensa cele 300 de milioane de euro pe care guvernul le-ar pierde in acest an din eliminarea impozitului forfetar ar fi fiscalizarea economiei subterane.

In unele domenii, precum industria alimentara, alcoolului si tutunului, dar si in comert si servicii, intre 40 si 70% din venituri nu sunt fiscalizate, estimeaza reprezentantii patronatelor.

„In loc sa se uite in gradina firmelor, ar trebui sa se uite in curtea proprie, in administratiile fiscale, unde sa impuna o reforma la sange. Avem nevoie de o crestere a colectarii, iar acest lucru nu poate fi facut cu un aparat birocratic si ineficient”, a declarat expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

O alta varianta ar fi introducerea impozitului progresiv, varianta agreata de mediul de afaceri

„Ca surse alternative de venit, eu cred ca ministrul Pogea poate sa se indrepte catre domeniul veniturilor nefiscalizate, dar care din motive electorale au fost blocate. Aici ma refer la impozitarea progresiva a terenurilor de toate felurile, in primul rand a celor agricole. O evaziune mare se gaseste in tranzactia produselor agricole, apoi cred ca ar trebui un control fiscal al preturilor de transfer. Investitiile straine in Romania reprezinta, uneori, un mijloc eficient de transfer a veniturilor catre tarile de origine ale acestora”, a explicat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Nu in ultimul rand, eliminarea impozitului forfetar s-ar putea compensa printr-o majorare a TVA-ului si cotei unice, variante mult comentate in ultima vreme, inclusiv pe DailyBusiness.ro dar pe care reprezentantii guvernului le-au respins vehement, cel putin pentru moment.

„Romania inca mai are privilegiul sau luxul sa aleaga sa nu creasca unul din impozitele majore, ca cel pe profit sau TVA”, explica, recent, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, avertizand insa ca „s-ar putea ca luxul acesta sa dispara, iar la anul sa discutam in alti termeni”.