- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul Ungariei, măsuri anti-criză: promoţii de 10% obligatorii în supermarketuri după ce alimentele s-au scumpit cu 43%

21 Apr, 18:19 • Dobran Viorel
În prezent, nu există nicio propu­nere pe masa guvernului pentru o nouă îngheţare a preţului la benzină, iar preţurile sunt în scădere. În ceea ce priveşte alimentele, Guvernul Ungariei a prelungit măsura plafonării preţurilor până la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul Ungariei, măsuri anti-criză: promoţii de 10% obligatorii în supermarketuri după ce alimentele s-au scumpit cu 43%

Guvernul Ungariei a împărţit alimentele de bază în 20 de categorii, iar în fie­care săptămână retailerii trebuie să ofere una dintre acestea la o reduce­re de cel puţin 10% faţă de cel mai mic preţ din ultimele 30 de zile. Astfel de categorii includ, de exem­plu, carnea de pasăre, brânză, pâine, produse de patiserie, legume, fructe, mezeluri.

Guvernul anunţă reduceri obligatorii până în iunie

Măsura promoţiilor obligatorii va intra în vigoare cel târziu la înce­putul lunii iulie. Deocamdată nu se ştie pe ce pe­rioadă va fi implementată măsura promoţiilor obligatorii. În plus, pre­ţurile vor fi controlate mai strict, ceea ce înseamnă că vor avea loc raiduri în magazine. Siste­mul de monitorizare a preţurilor va intra în vigoare cel târziu la 1 iulie.

Vestea zilei pentru sute de români. Guvernul va oferi noi vouchere în valoare de 4.000 de lei

Purtătorul de cuvânt al guver­nului, Alexandra Szentkiralyi, a de­cla­rat că detaliile ultimelor măsuri sunt în curs de elaborare, iar măsura privind promoţiile obligatorii va a­fecta în primul rând marile lanţuri de retail şi nu se va aplica magazinelor mici.

Alimentele s-au scumpit în mar­tie cu 43% în Ungaria în termeni lunari.

Guvernul Ungariei, măsuri anti-criză: promoţii de 10% obligatorii în supermarketuri

În prezent, nu există nicio propu­nere pe masa guvernului pentru o nouă îngheţare a preţului la benzină, iar preţurile sunt în scădere, dar „nimic nu poate fi exclus, a afirmat şeful de cabinet al premierului ma­ghiar Viktor Orban, Gergely Gulyas.

„Este necesar să aşteptăm să vedem cum evoluează preţurile la carburanţi“, a adăugat acesta.

Preţurile de pe piaţă erau mai mari decât în prezent când a fost introdus plafonul preţului la benzină. Potrivit ministrului, nu există o astfel de propunere, însă dacă preţurile carburanţilor vor creşte din nou, pot începe negocieri.

Ministrul Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reducerea salariilor. De unde va tăia Guvernul ca să acopere gaura de 20 de miliarde


Privitor la inflaţie, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a afirmat că este imposibil de spus la ce nivel se va situa inflaţia la sfârşitul anului. Mai multe analize economice arată că inflaţia va fi cu 1-2-3% mai mare decât se aşteaptă guvernul, însă acesta îşi susţine deocamdată prognoza.

Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei, de peste 25%, aceasta erodând puternic cererea de consum şi împingând economia ţării în recesiune tehnică.

Guvernul Ungariei, măsuri anti-criză: promoţii de 10% obligatorii în supermarketuri

Inflaţia anuală s-a temperat pentru a doua lună consecutiv în martie, menţinându-se însă la 25,2%. Recent, viceguvernatorul băncii centrale ungare Barnabas Virag a declarat că rata de scădere a inflaţiei se poate accelera din aprilie, dezinflaţia putând fi cu adevărat abruptă de la jumătatea anului. Inflaţia cu o singură cifră este realizabilă până la sfârşitul anului, a subliniat acesta.

Guvernul din Ungaria cere ajutorul UE pentru tranzitul de cereale din Ucraina

Guvernul din Ungaria a cerut joi un ajutor „progresiv” din partea UE pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin ţările central şi est-Ministrul agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, nu a precizat ce înseamnă „progresiv” atunci când a vorbit despre ajutorul pe care Ungaria îl consideră necesar din partea UE, notează Reuters.

Nagy declarase miercuri că Budapesta va continua să permită tranzitul cerealelor ucrainene prin Ungaria, asigurând că trecerea transporturilor se va face „într-un mod controlat”.

Istvan Nagy s-a întâlnit cu omologul său ucrainean după ce Budapesta, pe lângă cereale, a interzis importurile din Ucraina de miere şi de anumite produse din carne până la 30 iunie, sporind presiunea pentru ca măsurile propuse să fie extinse la nivelul întregii Uniuni Europene.

Comisia Europeană a declarat miercuri că va lua „măsuri preventive” de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă, după ce unele ţări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale pentru a interzice importurile de produse alimentare din Ucraina. Cu toate acestea, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, ai căror miniştri au participat miercuri la discuţii cu comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis, doresc ca lista să fie mai lungă, incluzând şi alte produse precum laptele, carnea de pasăre şi mierea.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat, de pildă, joi, că lista propusă de UE ar trebui să fie mai lungă. „Ei au propus patru cereale, noi, cei cinci, propunem mai multe din aceste produse”, a declarat Telus la un briefing de presă. Laptele, carnea de pasăre, mierea şi alte produse alimentare ar trebui să fie incluse lista de importuri ucrainene care să fie interzise temporar de UE, a detaliat ministrul polonez al agriculturii, citat de The Guardian.

Aceste cinci state au devenit rute de tranzit pentru grânele ucrainene care nu au mai putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră ale ţării din cauza invaziei Rusiei din februarie anul trecut. Infrastructura deficitară sau insuficientă a blocat milioane de tone de cereale în ţările de la graniţa cu Ucraina, obligându-i pe fermierii locali să facă faţă concurenţei serioase reprezentate de importurile ucrainene ieftine.

Guvernul de la Budapesta a făcut o listă cu 25 de produse ucrainene al căror import este interzis. Pe această listă, cele mai importante sunt cerealele, seminţele de rapiţă şi de floarea-soarelui, făina, uleiul, mierea şi anumite produse din carne, a precizat şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, într-o conferinţă de presă.

Un oficial UE a declarat pentru Reuters că executivul UE ar urma să propună ca intrarea cerealelor din Ucraina în cele cinci ţări să se facă doar dacă aceste transporturi sunt destinate pentru exportul către alţi membri UE sau către restul lumii. Această măsură ar urma să dureze până la sfârşitul lunii iunie.