- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Hossu: Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este neconstitutionala

14 May, 13:48 • Redactia DailyBusiness
Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este o masura neconstitutionala, intrucat incalca legea contractelor colective de munca, astfel ca aceasta masura nu poate fi impusa prin lege, a declarat vineri Bogdan Hossu (foto), presedintele Cartel Alfa.
Hossu: Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este neconstitutionala

„Reducerea liniara a salariilor este o masura neconstitutionala. Exista o decizie a Curtii Constitutionale legata de acest lucru de acum un an-un an si jumatate, (…) care prevede clar ca o asemenea decizie nu este valabila”, a spus Hossu, citat de Mediafax.

El a explicat ca reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizata numai prin acordul partilor, si nu printr-un sistem impus prin legislatie.

In ceea ce priveste pensiile, Hossu a aratat ca mecanismul pe care Guvernul il are in vedere se refera la o scadere proportionala a punctului de pensie.

„Nu este insa etic, si am subliniat acest lucru, pentru ca in toate tarile in care s-a facut efort de reducere din cauza situatiei de criza nu a fost niciunde distribuit liniar, ci intotdeauna s-a distribuit esalonat, protejand categoriile defavorizate”, a afirmat Hossu.

El a mentionat ca se cauta solutii pentru a gasi o formula in care sa se demonstreze in scrisoarea catre FMI resursele financiare, astfel incat categoriile defavorizate sa nu fie afectate.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca nu crede ca exista vreo sansa ca pensiile sa fie reduse diferentiat, mentionand insa ca decizia finala apartine Guvernului.