- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Hotelurile, comertul si constructiile vor avea cel mai mare deficit de angajati

16 Nov, 10:19 • Redactia DailyBusiness
Numarul locurilor de munca din hoteluri, comert si constructii va creste considerabil in urmatorii 5 ani, insa aceste sectoare se vor confrunta cu un deficit de muncitori calificati.
Hotelurile, comertul si constructiile vor avea cel mai mare deficit de angajati

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, citat de NewsIn, firmele estimeaza o crestere de aproape 9% a numarului de locuri de munca din hoteluri si de pana la 8% in comert, in timp ce pentru tranzactiile imobiliare se estimeaza o crestere de peste 6%.

In privinta sectorului constructiilor, studiul indica faptul ca, in urmatorii ani, numarul muncitorilor calificati (dulgher, manipulant, tamplar) se va reduce cu 20%, iar in meserii precum mecanic, inginer constructor sau in telecomunicatii vor aparea schimbari de continut. De asemenea, in ultimii ani, in constructii au aparut si meserii noi, cum ar fi montator gips-carton si PVC sau designer, care necesita cursuri de calificare.

In privinta angajarilor efectuate in 2005, datele studiului arata ca firmele au angajat in principal muncitori necalificati, confectioneri si paznici, iar cele mai multe locuri noi de munca au fost create in domeniul constructiilor si in cel al serviciilor.

Studiul indica faptul ca sectorul constructiilor si cel al serviciilor au cel mai mare potential de dezvoltare economica, dar si cel mai mare deficit de forta de munca. Un procent de 83% dintre reprezentantii firmelor participante la studiu au spus ca se confrunta cu problema locurilor de munca libere, din cauza lipsei de personal calificat.

Printre sectoarele economiei cu o valoare adaugata mai mare care s-au dezvoltat in 2005 se numara tranzactiile imobiliare, domeniul energiei electrice, gaze si apa, unde au fost angajati numerosi programatori si ingineri.

Una din concluziile studiului este ca, atat sistemul educational, cat si cel de formare profesionala continua vor trebui reformate pentru a acoperi cererea viitoare de personal calificat din aceste domenii.

Studiul, intitulat „Evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca din Romania in perspectiva anului 2010”, a inclus si o ancheta la nivel national, pe un esantion de 1.100 de firme din cele 8 regiuni de dezvoltare, cu o eroare statistica de plus sau minus 3%.