Iohannis: Circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania

30 Jan, 12:15 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, ca aproximativ 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania, care este "in sfera inovatiei, un autentic model european", informeaza un comunicat al Presedintiei.
Iohannis: Circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania

Potrivit mesajului transmis de seful statului cu prilejul Receptiei de Anul Nou organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si care a fost comunicat participantilor de catre consilierul prezidential pentru politici economice, Cosmin Marinescu, „in aceasta etapa postcriza, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica, axat pe pilonii competitivitatii si ai inovarii, din perspectiva propriilor noastre atuuri”.

Klaus Iohannis a precizat ca, in agricultura, industrie si in sfera serviciilor, „mediul de afaceri invoca sistematic nevoia de capital investitional, nevoia de finantare”.

„Insa nu neaparat banii sunt problema, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie ca ne referim la investitiile straine, fie la atragerea fondurilor europene. In acest sens, tema generica a evenimentului dvs. — inovatia — se inscrie perfect in exigentele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu si lung. Iar Germania ne dezvaluie, din acest punct de vedere, deopotriva exemple si oportunitati. In sfera inovatiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finantarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbtie al tehnologiei in cadrul companiilor, precum si in privinta parteneriatului dintre industrie si universitati in domeniul cercetarii”, le-a transmis presedintele participantilor la Receptia de Anul Nou.

Seful statului a adaugat ca, in opinia sa, Romania va prospera „pe masura ce vom pretui cu adevarat munca productiva si ierarhia valorilor, pe masura ce vom rasplati cat mai bine eficienta si vom stopa risipa”.

„Romania va fi competitiva pe masura ce vom imbunatati calitatea institutionala a mediului de afaceri. In ecuatia inovarii conteaza in mod esential anumiti factori institutionali care greveaza, in mod direct, performantele mediului de afaceri: birocratia, coruptia, plata taxelor si a impozitelor, usurinta de a incepe sau de a inchide o afacere. Inovatia nu apare oriunde si oricum, ci acolo unde si atunci cand exista stimulente economice, libertate pentru initiativa antreprenoriala, reguli clare si stabile, care sa ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seama in plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar in termeni fiscali, bugetari si financiari, ci si ca exercitiu de predictibilitate a guvernarii, in general”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele a punctat, totodata, si buna cooperare comerciala romano-germana, spunand ca anul trecut comertul bilateral „a depasit 20 de miliarde de euro”.

„Ne bucuram, insa, atunci cand, cel putin in privinta cooperarii dintre Romania si Germania, exista semne de performanta si speranta. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al Romaniei. Relatiile bilaterale au cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare semnificativa. In anul 2014, pentru prima data, exporturile Romaniei pe piata Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comertul bilateral a depasit 20 de miliarde de euro. Asadar, circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania. In acelasi timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivitatii, faptul ca peste trei sferturi din exporturile romanesti adresate pietei germane sunt produse cu valoare adaugata superioara”, a mai spus seful statului, potrivit sursei amintite.

Klaus Iohannis a sustinut in mesajul sau ca, in opinia sa, „consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate nu doar in plan comercial, ci si in planul investitional”.

„Comertul bilateral are inca multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din Romania reprezinta doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia si Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic in privinta ponderii importurilor Romaniei in totalul exporturilor Germaniei. In acest sens, consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate, si nu doar in plan comercial, ci si in planul investitional. In prezent, investitiile germane ocupa locul 3 in topul investitiilor straine din Romania (dupa Olanda si Austria), cu peste 12% din totalul investitiilor straine”, a mai spus presedintele.

Acesta si-a exprimat convingerea ca relatiile economice cu Germania „pot fi extinse si aprofundate in domeniul inovarii si al transferului tehnologic”.

„Investitiile straine sunt, fara indoiala, sursa esentiala pentru sustinerea si incurajarea inovatiei prin transferul de know-how si tehnologie, iar atragerea acestor investitii straine ar trebui sa constituie prioritatea absoluta a oricarei strategii economice”, a precizat Klaus Iohannis, felicitand, totodata, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana pentru „misiunea sa aparte, prin care inoveaza benefic, continuu si pe termen lung, pentru Romania, pentru Germania si pentru performanta economica, in general”.

Receptia de Anul Nou este un eveniment care reuneste oameni de afaceri si asociatii de profil, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, ai Guvernului si autoritatilor romane, noteaza Agerpres.