- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul, lider european in „lupta” cu euro pe luna decembrie

02 Jan, 15:09 • Redactia DailyBusiness
Leul a marcat o apreciere consistenta in luna decembrie, de aproape 1,6%, iesind, astfel, din topul monedelor din Europa cu cele mai mari deprecieri fata de euro in 2012.
Leul, lider european in lupta cu euro pe luna decembrie

Potrivit unei analize efectuata de firma de brokeraj Noble Securities, in decembrie, leul a marcat pe pietele financiare cea mai mare crestere a unei monede din Europa fata de euro (aproape 1,6%).

Astfel, moneda romaneasca a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de circa 2,9%, comparativ cu moneda unica europeana.
Leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de euro, dar a parasit „podiumul” monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu acesta.

Luna trecuta, leul a avut o crestere semnificativa pe pietele financiare si fata de dolarul american (circa 3%), astfel incat moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de dolar.

„Au fost, desigur, mai multi factori care au sustinut leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare”, a explicat directorul general al filialei din Romania a Noble Securities, Victor Safta, citat de Agerpres.

„Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii”, a adaugat Safta.