- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Liderii UE au convenit modificarea Tratatului Lisabona pentru consolidarea disciplinei bugetare

29 Oct, 14:17 • Redactia DailyBusiness
Liderii Uniunii Europene au acceptat propunerea franco-germana de modificare a tratatului de la Lisabona in vederea consolidarii disciplinei bugetare in statele membre, pentru a preveni astfel declansarea unor noi crize financiare, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
Liderii UE au convenit modificarea Tratatului Lisabona pentru consolidarea disciplinei bugetare

Participantii au convenit joi noaptea ca sunt necesare schimbari pentru tratarea problemelor legate de datoriile suverane si au sustinut introducerea unor reguli bugetare mai stricte, inclusiv sanctiuni destinate statelor care nu tin sub control deficitele si datoriile.

Autoritatile de la Berlin nu au reusit sa atraga sprijin si pentru masura de suspendare a drepturilor de vot ale tarilor care incalca aceste reguli.

Liderii Uniunii au cerut presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, sa pregateasca modificarile tratatului de la Lisabona in colaborare cu Comisia Europeana, care sa fie aprobate la un summit din decembrie.

„Am recomandat crearea unui mecanism credibil, permanent pentru rezolvarea crizelor, in vederea mentinerii stabilitatii financiare in zona euro”, a declarat Rompuy intr-o conferinta de presa.

Modificarile urmeaza sa fie aprobate pana la jumatatea anului 2013 si fac parte din efortutile Europei de prevenire a unei noi crize a datoriilor suverane, de tipul celei din Grecia care a pus in pericol viitorul euro.

Germania, sprijinita de Franta, a explicat ca este necesar un sistem permanent de protectie care sa inlocuiasca programul temporar, de 440 miliarde de euro, creat in luna mai pentru toate tarile de zona euro.

Initial, propunerea de revizuire a tratatului a fost primita cu ostilitate, intrucat majoritatea liderilor sunt impotriva unor schimbari majore.

Liderii au acceptat totusi amendamente minore, necesare protejarii euro. Marea Britanie si-a conditionat sprijinul de tinerea sub control a cheltuielilor UE, in timp ce Polonia va sustine planul daca va avea loc un acord legat de reforma pensiilor.

Orice modificare a tratatului UE trebuie aprobata in unanimitate si ratificata de statele membre, fie prin votul Parlamentului fie prin referendum. Schimbarea trebuie aprobata si de Parlamentul European.