Mai cade o reduta a industriei comuniste? Ce solutie vad lichidatorii pentru Oltchim

01 Mar, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Combinatul Oltchim Rm. Valcea are in prezent doua mari probleme: activitatea curenta genereaza pierderi, iar datoriile sunt foarte mari, au declarat specialisti in insolventa, care au prezentat si o solutie pentru rezolvarea situatiei.
Mai cade o reduta a industriei comuniste? Ce solutie vad lichidatorii pentru Oltchim

„La Oltchim nu este suficient managementul privat. Acesta trebuie dublat de reorganizarea judiciara”, a declarat Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

In opinia acestuia, ceea ce se poate obtine prin managementul privat este doar trecerea pe profit a companiei. Acest lucru nu va ajuta si la reducerea datoriilor, problema care poate fi rezolvata doar prin intrarea in insolventa a companiei, urmata de procedura de reorganizare judiciara, a spus Cionca.

El nu vede in privatizarea Oltchim o solutie, avand in vedere valoarea semnificativa a datoriilor. Astfel, statul ar lua foarte putini bani vanzandu-si actiunile in conditiile in care se afla astazi compania.

Cionca subliniaza ca, prin procedura de reorganizare, o parte din datoriile Oltchim ar putea fi sterse fara ca actionarul german minoritar PCC sau Comisia Europeana sa considere acest lucru drept ajutor de stat.

PCC a reclamat la Comisia Europeana operatiunea prin care Ministerului Economiei intentiona sa converteasca datoriile combinatului catre bugetul de stat in actiuni. In urma acestei demers, considerat ajutor de stat, detinerea PCC in cadrul Oltchim s-ar fi diminuat considerabil.

Ministerul Economiei pare hotarat sa-si vanda detinerea din cadrul combinatului, anuntul pentru privatizare urmand sa fie publicat pe 15 martie, dupa cum a declarat Constantin Dascalu, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al companiei.

Acesta a precizat ca vanzarea pachetului de actiuni Oltchim detinut de stat nu se va face prin negociere directa si ca procesul de privatizare va fi unul competitiv.

Statul, prin Ministerul Economiei, detine 54,8% din capitalul combinatului valcean. Reprezentantii Ministerului Economiei spun ca privatizarea Oltchim va avea loc spre sfarsitul lunii aprilie, potrivit intelegerii avute cu Fondul Monetar International. PCC SE, care controleaza 17,47% din actiunile „Oltchim”, s-a aratat interesat de privatizarea combinatului valcean.

De altfel, actionarul minoritar sustine inca din vara lui 2008 ca privatizarea cu tot cu datorii reprezinta cea mai buna solutia pentru combinatul din Valcea.

Potrivit cotatiei actuale de la Bursa de Valori Bucuresti, de aproape 1,46 lei/actiune, statul ar putea incasa peste 270 milioane lei din vinderea intregului pachet pe care il detine la companie.

In urma cu un an, actiunile Oltchim valorau mult mai putin, respectiv 0,26 lei/titlu. Acestea insa au crescut la un maxim de peste 2 lei/actiune in luna iunie a anului trecut.

Oltchim a raportat anul trecut pierderi de 223 milioane lei, in crestere fata de rezultatul negativ de aproape 210 milioane lei din 2010.

Totodata, in 2011 au crescut si datoriile companiei, de la 1,9 miliarde lei in 2010 pana la 2,3 miliarde lei.

Oltchim este una dintre ultimele intreprinderi industriale controlate de stat ramase pe piata. Alti colosi industriali din perioada comunista au fost privatizati sau vanduti catre investitori din alte domenii, in cele mai multe cazuri sub forma de bunuri imobiliare.

Astfel, mari combinate precum cele din Galati, Targoviste, Slatina, Resita, Campia Turzii au intrat in posesia unor investitori privati, in timp ce platforme ca Tractorul din Brasov, Semanatoarea, Timpuri Noi si Republica din Bucuresti au fost valorificate pe piata imobiliara.