- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Managerii prevad o crestere moderata a constructiilor si a industriei prelucratoare pana in aprilie

28 Feb, 11:42 • Redactia DailyBusiness
Potrivit opiniilor exprimate in luna februarie 2011, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada februarie - aprilie 2011 relativa stabilitate in servicii si comertul cu amanuntul si crestere moderata in industria prelucratoare si in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.
Managerii prevad o crestere moderata a constructiilor si a industriei prelucratoare pana in aprilie

De asemenea, angajatorii se asteapta la o stabilitate a numarului de angajati si la o crestere a preturilor, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, precum si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +19% si respectiv +8%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

In acelasi timp, directorii cred ca in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%) si relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%).

Managerii estimeaza relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat in luna februarie 2011 relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +38%).

Conform estimarilor din luna februarie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

„Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic”, se arata in comunicatul INS.