- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Mancarea saracului\”, cartoful, cea mai mare scumpire in noiembrie

10 Dec, 12:31 • razvan.codorean
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, prezentate vineri, preturile au crescut, pe ansamblu, in noiembrie, cu 0,52%. Interesant este faptul ca cele mai mari scumpiri au fost la alimentele de baza, iar cartofii au fost marfa pe care producatorii si comerciantii au speculat cel mai mult.
\Mancarea saracului\, cartoful, cea mai mare scumpire in noiembrie

Pretul cartofilor, unul dintre produsele alimentare de baza pentru majoritatea romanilor, a inregistrat in noiembrie cea mai mare crestere de preturi din economie, de 9,98%, arata datele INS. Alaturi de cartofi, producatorii si comerciantii au scumpit ouale, fructele si legumele.

Pretul cartofilor a crescut cu 9,98% fata de luna octombrie si cu 36,3% fata de decembrie 2009. Producatorii spun ca scumpirile vin din doua motive. Pe de o parte, reprezinta o consecinta a anului agricol destul de prost, inundatiile afectand mare parte din culturi, iar pe de alta parte, se datoreaza importurilor masive.

Ioan Benea, presedintele Federatiei Cultivatorilor de Cartofi, a declarat ca, in multe zone din tara, ploile si inundatiile au creat un exces de umiditate, care a dus la compromiterea culturilor. Producatorii au incercat sa salveze culturile afectate de mana cu tratamente suplimentare, iar astfel costurile per hectar au crescut semnificativ.

In conditiile unei productii compromise, locul pe tarabe a fost luat, astfel, de cartofii importati din Egipt, Turcia si Israel, iar preturile au explodat, practic, in aceasta toamna, de la 1 -1,5 lei/kilogram la 2,2-2,5 lei si chiar mai mult, in unele judete.

Potrivit analistilor, dincolo de explicatiile producatorilor, avansul puternic al preturilor produselor de baza se datoreaza speculatiilor.

„Odata cu criza, romanii au ales sa renunte la multe dintre produsele alimentare scumpe si s-au marginit la cele de baza, precum cartoful si ouale. Bineinteles, aceasta evolutie a fost speculata de importatori, care au crescut preturile automat”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.

Potrivit omului de afaceri Ioan Benea, preturile ar putea sa creasca in continuare in conditiile in care producatorii romani nu sunt sprijiniti de stat pentru a face fata importurilor.

„S-a ajuns, din pacate, ca produsele noastre sa fie refuzate in comert, din cauza importatorilor care au acaparat piata cu preturi de dumping si conditii de plata speciale pentru comercianti. In ritmul acesta, agricultura romaneasca va deveni o amintire”, a mai spus presedintele Federatiei Cultivatorilor de Cartofi.

Scumpirea, regula profitului

Statistica privind evolutia preturilor in luna noiembrie arata ca, alaturi de cartofi, cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la oua (7,95%), fructe (4,3%), legume si conserve (3,6%) si faina (3,5%). Adica tocmai produsele de baza.

Uleiul s-a scumpit cu 2,2%, zaharul cu 1%, painea cu 0,3%, carnea cu 0,2% si laptele cu 0,4%.

La capitolul ieftiniri, doar citricele si alte fructe meridionale si berea au inregistrat scaderi de preturi, de 4% respectiv 0,1%.

La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la energie termica (6,04%) si la energie electrica, gaze si incalzire centrala (0,88%), in timp ce la servicii, transportul aerian s-a scumpit cu 0,33%, iar serviciile telefonice tot cu 0,33%.

Raportat la luna noiembrie 2009, preturile alimentelor au crescut cu 6%, cele ale produselor nealimentare cu 9,7%, iar serviciile s-au scumpit cu 6,1%.

Datele INS arata ca, pe ansamblul ultimelor 12 luni, preturile au crescut cu 5,8%.

Se estompeaza impactul majorarii TVA

Potrivit expertilor, temperarea inflatiei in noiembrie la 7,73%, fata de 7,88% in octombrie, arata ca impactul majorarii TVA incepe sa se disipeze.

„Socul majorarii TVA de la 19 la 24% a fost chiar mai redus decat ne asteptam „, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. „Ma astept ca inflatia sa scada anul viitor „, a mai spus acesta.

De la nivelul de 4,3% din iunie, rata inflatiei a crescut, succesiv, pana la varful de 7,88% inregistrat in octombrie. Expertul spune ca octombrie este posibil sa fi fost luna cu cea mai ridicata inflatie din acest an.

Banca centrala a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul lui 2010 de la 7,8% la 8,2%.