Manifestatie antisemita la Budapesta

04 May, 17:11 • Redactia DailyBusiness
Partidul ungar de extrema dreapta Jobbik a organizat o manifestatie antisemita sambata dimineata la Budapesta, cu o zi inaintea reuniunii plenare a Congresului mondial evreiesc (WJC), in ciuda opozitiei premierului Viktor Orban care dorea sa interzica manifestatia, relateaza agentiile internationale de presa.
Manifestatie antisemita la Budapesta


Organizatorii au afirmat ca scopul demonstratiei, la care au participat 400 de persoane potrivit agentiei EFE sau circa 1000, potrivit Associated Press, a fost de “a aduce un omagiu victimelor sionismului si ale bolsevismului”. Manifestantii au cerut ca toti parlamentarii si functionarii publici care au dubla cetatenie ungaro-israeliana sa demisioneze. 

Liderul partidului extremist, Gábor Vona, prezent la miting, a spus in fata simpatizantilor sai ca “Ungaria nu se vinde” si, in consecinta, presedintele israelian Shimon Peres “trebuie sa-si caute alta tara”, aluzie la acuzatiile acestei formatiuni ca Israelul cumpara Ungaria. El a mai spus ca evreii din Ungaria trebuie sa-si ceara scuze pentru revolutia bolsevica din anul 1919 si pentru ceea ce a numit a fi “asasinatele comise de evrei” in timpul regimului stalinist al lui Mátyás Rákosi, in anii ’50, relateaza Agerpres.

Primul ministru maghiar a emis vineri un comunicat in care a afirmat ca nu va tolera nici o manifestatie rasista sau antisemita care ar leza demnitatea celor 500 de invitati la reuniunea WJC, care se va desfasura la Budapesta timp de trei zile incepand de duminica. Desi Ministerul de Interne nu a permis manifestatia, ea a fost aprobata de un tribunal in urma plangerii partidului Jobbik. 

O contramanifestatie mai restransa, ce a reunit circa 50 de persoane, s-a desfasurat in apropiere. Participantii la aceasta din urma au recitat un poem al lui Miklos Radnoti, unul dintre cei mai apreciati poeti unguri si care a fost o victima a Holocaustului.

Grupul de hackeri Anonymous a anuntat in luna aprile un atac important impotriva site-urilor israeliene, cu obiectivul „stergerii Israelului din spatiul cibernetic”, in solidaritate cu poporul palestinian.

Atacul a afectat mai ales site-urile premierului, ministerelor Apararii si Educatiei, dar si pe cel al Biroului Central de Statistica.