Manifestatie la Universitate: „Pungesti, venim! Revolta e legitima, am ajuns la limita!”

16 Oct, 19:35 • Redactia DailyBusiness
Comunitatea "Uniti Salvam" (cei care protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana) a lansat pe Facebook un apel de participare la o manifestatie de solidaritate cu satenii din Pungesti, Vaslui, care protesteaza la aceasta ora impotriva explorarii gazelor de sist.
Manifestatie la Universitate: Pungesti, venim! Revolta e legitima, am ajuns la limita!

Protestatarii au intrat pe carosabil, circulatia s-a blocat la Universitate. Se scandeaza impotriva Jandarmeriei si se striga „Militarii, militarii”. Jandarmii sunt infierati la portavoce pentru ca ar fi omorat „deja” doi oameni la Pungesti, transmite Hotnews.ro.

Se discuta in grupuri sa se plece din seara asta spre Pungesti. Se strang bani, se fac chete. Se tine moment de reculegere fata de mrotul de la Pungesti (n.r. informatia care circula referitoare la moartea unui protestatar nu este confirmata).

De asemenea, se striga „Revolta e legitima, am ajuns la limita!”.

S-a scandat impotriva ministrului de interne Radu Stroe si i s-a cerut demisia („Jandarmeria apara hotia!”). S-a pomenit in piata de demiterea sefului de la Institutul Geologic al Romaniei.

Se mai striga: „Jos guvernul criminal, jos guvernul tradator!”, „Uniti salvam toata Romania”, „Pungesti, nu uita, tara e de partea ta”, „Indignati, nu manipulati!”, „Refuz, rezist gazelor de sist”.

„Daca Jandarmeria Romana intervine in forta pentru a inabusi protestul oamenilor din Pungesti, veti fi singurii responsabili pentru acest act absolut nedemocratic. NU Chevron, NU Guvernul Romaniei, NU Prefectura Vaslui au dreptul de a decide!”, este mesajul celor de la Uniti Salvam.

Protestatarii au pornit in mars spre Piata Victoriei, au ocupat-o, apoi s-au indreptat catre Arcul de Triumf. Pe Kiseleff au avut loc confruntari cu jandarmii.

Sute de vasluieni se opun explorarilor de gaze de sist. Acestia s-au intins pe jos in fata buldozerelor. Primarul din Pungesti se afla in concediu. Pana la aceasta ora, autoritatile nu au stat de vorba cu protestatarii din Pungesti.

Chevron a obtinut recent  autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se ridica la trei milioane de lei. Lucrarile vor fi terminate in termen de 120 de zile, din care doua luni sunt alocate amenajarii platformei de forare si doua luni pentru foraj si prelevare de probe.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.