Editura Meteor Press
Colectia: Business
Pret 25 lei
Titlu original: Brand Royalty – How the World’s Top 100 Brands Thrive&Survive
Cartea intr-un minut:
Brandurile se comporta asemenea adolescentilor, incearca mereu sa atraga atentia printr-o infatisare noua si neobisnuita, ori schimba directia pentru a-si surprinde rivalii.
Cronica DailyBusiness.ro
Autorul se concentreaza pe cele mai importante 100 de marci inregistrate pentru a ne face sa observam ca diferentele dintre ele sunt foarte clare. Fiecare brand este o mini-religie pentru ca ii face pe consumatori sa aiba incredere in ceea ce are de oferit. Aceasta credinta duce la devotament pe termen lung.
Pentru ca brandul reprezinta identitatea unei companii, brandingul inseamna crearea si mentinerea acestei identitati.
Cele mai mari branduri sunt promotoare ale celor mai mari inovatii din afacerile mondiale. Adidas nu face exceptie, iar persoana din spatele brandului, Adolph „Adi” Dassler este considerat fondatorul industriei sportive moderne.
Crampoanele adidasilor, cuiele pentru incaltamintea atletilor, talpa de nylon sunt inovatii care au ridicat brandul Adidas. Sony este un alt brand al inovatiei si se concentreaza asupra celor doua mari directii de activitate ale sale: informatizarea si divertismentul casnic.
Inceputul secolului al XX-lea a fost o perioada de schimbari radicale in societate, politica, tehnologie si in lumea afacerilor. Este epoca zgarie-norilor, a electronicii, a productiei de masa, a extinderii comertului, a publicitatii si a produselor Coca-Cola.
[quote=]Cu cat brandul este mai mare, cu atat creste influenta pe care o exercita[/quote]
Brandurile distractiei sunt din ce in ce mai populare atat printre copii, cat si printre adulti. MTV, brandul tineretii, Harry Potter, brandul povestii, Barbie, brandul refugiului in imaginatie, Disney, brandul nostalgiei sunt destinate tuturor pentru ca stiu ce-si doresc oamenii inainte ca acestia sa banuiasca acest lucru.
Pe masura ce brandul se extinde, clientii sunt din ce in ce mai confuzi. Exceptie fac branduri ca Yamaha sau Virgin cu o oferta extinsa, dar cu atribute ale brandului care unesc aspectele aparent distincte.
Marimea poate avea si efecte negative. Oamenii nu vor fi de partea unor branduri mari ca McDonald’s pe care il asociaza cu obezitatea, Nike, asociat cu locurile de munca in care conditiile sunt dintre cele mai proaste sau Wal-Mart, asociat cu practicile monopoliste.
In lumea materialista in care traim „esti ceea ce cumperi”. O persoana care conduce un BMW sau care poarta un ceas Rolex incearca sa se distinga, sa faca reclama propriului ego.