Finante-Banci

Merkel: Crearea unor obligatiuni comune ale zonei euro este o idee „absolut gresita”

15 Sep, 17:35 • Redactia DailyBusiness
Cancelarul german Angela Merkel a respins joi ideea crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, calificand-o drept o varianta "absolut gresita", si a declarat ca restaurarea stabilitatii uniunii monetare necesita o abordare pe termen lung, pas cu pas.
Merkel: Crearea unor obligatiuni comune ale zonei euro este o idee absolut gresita

„Trebuie, si aceasta este o lectie, sa ne indepartam de o uniune a datoriilor si sa mergem catre o uniune sustenabila, a stabilitatii. Nu va fi usor, dar este cea mai buna varianta. Nu se poate intampla peste noapte, printr-un fel de solutie singulara, de tip big bang. Se poate ajunge acolo doar printr-un proces controlat, pas cu pas. Euroobligatiunile sunt o idee absolut gresita. Pentru a ajunge la dobanzi comune, este nevoie de niveluri similare de competitivitate, situatii bugetare similare. Nu vom reusi prin colectivizarea datoriilor”, a declarat Merkel, citata de Mediafax.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat miercuri ca Executivul UE va prezenta in curand proiecte pentru introducerea unor obligatiuni comune ale zonei euro.

Tot mai multi economisti si politicieni considera ca adoptarea unor obligatiuni comune ale zonei euro ar fi o masura cheie pentru combaterea crizei datoriilor de stat.

Germania, principalul finantator al acordurilor internationale de „salvare” a statelor cu probleme din zona euro, se opune insa vehement acestei idei.