- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Merkel: Liderii UE vor aproba infiintarea unui mecanism permanent pentru crizele din zona euro

16 Dec, 09:45 • Redactia DailyBusiness
Liderii Uniunii Europene (UE) vor aproba un plan de infiintare a unui mecanism permanent de solutionare a crizelor din zona euro in timpul reuniunii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel (foto), potrivit agentiei Reuters, citata de Mediafax.
Merkel: Liderii UE vor aproba infiintarea unui mecanism permanent pentru crizele din zona euro

Sefii de state si de guverne vor sustine un acord convenit luna trecuta de ministrii de Finante ai statelor UE pentru crearea Mecanismului European de Stabilizare, care va inlocui programul actual de 750 de miliarde de euro incepand de la mijlocul anului 2013.

Intr-un discurs in camera inferioara a Parlamentului, Merkel a reafirmat angajamentul Germaniei de a-si sustine partenerii europeni, dar a respins, din nou, ideea lansarii de obligatiuni comune pentru zona euro.

„Stim ca euro este destinul nostru comun, iar Europa viitorul nostru. Nimeni nu va fi abandonat in Europa. Statele europene vor reusi impreuna”, a spus cancelarul.

Programul de stabilizare de 750 de miliarde de euro, la care Fondul Monetar International contribuie cu 250 de miliarde de euro, expira in iunie 2013. Pana in prezent acesta a fost utilizat pentru acordarea de ajutor financiar extern Greciei si Irlandei.

„Declaratia ministrilor de Finante din zona euro de la 28 noiembrie, in care au fost convenite principiile noului mecanism, va fi aprobata si de Consiliul European”, a spus Merkel.

Pentru ca proiectul european sa functioneze, toate statele trebuie sa traga in aceeasi directie.

„Este vorba de o integrare politica mai profunda, si, in ceea ce priveste euro, peste orice integrare a politicilor economice. Din aceasta cauza este atat de important sa vorbim despre o integrare politica mai completa in urmatoarele luni”, a adaugat Merkel.

Guvernul german respinge, insa, idee unei colectivizari a riscului, care s-ar intampla in cazul emisiunii de obligatiuni comune ale zonei euro.