- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Merkel si Barroso la Bucuresti: Ce are de castigat Romania?

17 Oct, 12:29 • valentin.gros
Doua "nume grele" ale Uniunii Europene, Angela Merkel si Jose Manuel Barroso vin la Bucuresti. Ce am putea avea de castigat in urma acestei vizite? Autoritatile romane spera sa profite de ocazie pentru a-i convinge pe liderii continentali sa ne sprijine in accesarea fondurilor europene si integrarea in spatiul Schengen.
Merkel si Barroso la Bucuresti: Ce are de castigat Romania?

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au programate interventii la congresul Partidului Popular European, care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti.

La lucrarile congresului vor mai participa si alti oficiali, precum presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul spaniol Mariano Rajoy, premierul polonez Donald Tusk, dar si premierul moldovean Vlad Filat.

Aceste personalitati ne viziteaza capitala intr-o perioada destul de zbuciumata pentru Europa. Formatiunea lor, PPE are un cuvant greu de spus la nivelul Uniunii Europene, o uniune in care tot mai multe voci contesta deciziile luate la varf, aratandu-si nemultumirea fata de felul cum merg lucrurile.

O recenta vizita a cancelarului german intr-o tara UE a prilejuit evenimente mai putin placute. Aproximativ 25.000 de oameni au protestat la Atena impotriva Angelei Merkel. Grupuri de manifestanti au aruncat cu pietre, cu sticle incendiare si s-au luat la bataie cu agenti ai fortelor de ordine care au utilizat gaze lacrimogene.

Multi greci o considera pe Angela Merkel responsabila de masurile de austeritate impuse pentru acordarea creditelor de peste 200 miliarde de euro necesare scoaterii Greciei din criza.

Saraci si bogati, aceeasi moneda?

De altfel, actuala politica a UE, in care Germania este „vioara intai”, intampina critici din mai multe parti. Datoriile mari fata de Fondul Monetar International si institutiile de finantare europene (CE, BCE) sunt tot mai greu de suportat de tarile imprumutate, ca si conditiile de austeritate financiara impuse prin aceste acorduri.

De asemenea, tendintele de cedare a suveranitatii statelor si de extindere a zonei euro nu sunt vazute cu ochi buni de toti europenii. O uniune continentala cu o singura moneda, care sa grupeze atat tari bogate, ca Germania sau Franta, cat si mai sarace, ca Romania, Bulgaria sau Grecia, pare sa fie in dezavantajul acestora din urma.

Merkel si-a aparat activitatea, afirmand ca actioneaza nu pentru a „supara oamenii”, ci in interesul Europei.

„Sunt intrebata adeseori cum gestionez aceste sentimente negative deoarece unele persoane par sa considere ca eu sunt mai responsabila decat altii de deciziile luate de comun acord”, a explicat Merkel.

„Prin urmare, asa cum spun mereu, nu fac acest lucru pentru a supara oamenii, ci pentru ca sunt ferm convinsa ca singurul mijloc pentru ca europenii sa isi mentina prosperitatea, sa-si vada aparate interesele, este de a depasi aceasta criza pentru a infrunta mai bune concurenta si a ne rezolva problemele de indatorare”, a subliniat ea.

Prietenul care ne-ar putea duce in Schengen

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, joaca un rol de prieten al Romaniei. El a avut, la mijlocul lunii trecute, o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Intr-un comunicat transmis de CE la sfarsitul discutiilor dintre cei doi demnitari, se arata ca „presedintele Barroso a reiterat sprijinul sau pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen”. 

Seful CE se arata, de altfel, foarte apropiat de presedintele Romaniei, colegul sau de orientare popular-europeana. Dupa ce referendumul de demitere al lui Traian Basescu a esuat, Barroso s-a declarat „mandru de rolul pe care l-a jucat CE in reinstaurarea statului de drept in Romania”.

Dar si adversarul lui Basescu, premierul USL Victor Ponta vrea sa profite de prezenta lui Barroso in Romania. Potrivit propriilor declaratii, Ponta intentioneaza sa ii adreseze liderului CE mai multe solicitari, printre care sprijin pentru aderarea la spatiul Schengen, precum si pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene, capitol la care suntem deficitari.

Barroso vede in viitor o zona euro omogena din punctul de vedere al sistemului bancar. El previzioneaza ca „toate bancile din zona euro vor fi incluse programul de monitorizare”, si ca „noul mecanism va fi construit in jurul BCE”, care ar urma sa functioneze precum o banca centrala la nivelul zonei, astfel incat „sa umple golurile dintre tarile membre”.