Finante-Banci

Merkel vrea un acord UE asupra reducerii cu 50% a datoriilor Greciei catre creditorii privati

26 Oct, 17:11 • Redactia DailyBusiness
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, miercuri, intr-un discurs in Parlamentul de la Berlin ca liderii europeni ar trebui sa se puna de acord asupra unui plan care ar presupune taierea cu 50% a datoriilor Greciei catre detinatorii privati de obligatiuni.
Merkel vrea un acord UE asupra reducerii cu 50% a datoriilor Greciei catre creditorii privati

In discursul sustinut in Parlament cu scurt timp inaintea unui vot pentru cresterea capacitatii financiare a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, cancelarul a promis sa sustina la summit-ul european solutii sustenabile pe termen lung.

„Vom face tot ce putem pentru a pune din nou Grecia pe picioare cat mai curand posibil. Doar o reducere a datoriei nu va rezolva problemele Greciei, trebuie inca implementate reforme structurale. Scopul reuniunii din aceasta seara trebuie sa fie un rezultat care sa asigure ca Grecia va avea, pana in 2020, o datorie publica raportata la PIB de 120%”, a spus Merkel.

Cancelarul a avertizat ca statul elen ar avea nevoie de sustinerea Uniunii Europene pentru o perioada mai lunga si ca nu se intrevad solutii care sa functioneze peste noapte, informeaza Mediafax, citand Reuters.

Potrivit scenariului de sustenabilitate propus de expertii UE, FMI si BCE, valoarea obligatiunilor elene detinute de investitori privati ar trebui taiata cu 50%.

Liderii europeni au convenit in luna iulie asupra celui de-al doilea acord de finantare externa pentru Grecia, de 109 miliarde euro, care a inclus o contributie din partea creditorilor privati. Participarea bancilor si companiilor de asigurari presupunea reducerea cu 21% a valorii obligatiunilor Greciei cu maturitatea pana in 2020.

Merkel, in incercarea de a convinge germanii de nevoia sustinerii partenerilor indatorati din zona euro, a avertizat ca se afla in joc chiar soarta Uniunii Europene.

„Lumea intrega priveste Germania si Europa sa vada daca suntem caspabili si pregatiti sa ne asumam responsabilitatea. Daca euro se prabuseste, se prabuseste Europa. Asa ceva nu trebuie sa se intample. Avem o datorie istorica”, a spus Merkel.

Merkel si-a asigurat sprijin suficient in Parlament pentru a castiga votul, care ii va oferi mandat sa negocieze la summit.

Chiar daca Merkel se confrunta cu o revolta a unor parlamentari din coalitia de guvernare, votul va fi aproape sigur pozitiv, dupa ce guvernul a convenit propunerile cu partidele din opozitie.