- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mesajul lui Isarescu spre guvernanti: Reformele trebuie grabite. Vedeti ce-au patit cei care au taraganat

07 May, 00:02 • gecad.net
Reforma sectorului public trebuie sa se realizeze cat mai repede, deoarece timpul este un factor esential, in special intr-o perioada dificila cum este cea de fata, a atras atentia joi Mugur Isarescu, guvernatorul bancii nationale.
Mesajul lui Isarescu spre guvernanti: Reformele trebuie grabite. Vedeti ce-au patit cei care au taraganat

Cateva ore mai tarziu, presedintele Traian Basescu a anuntat masuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare: reducerea pensiilor si ajutorului de somaj cu 15%, scaderea salariilor publice cu 25%.

„Timpul este esential, nu este o imponderabilitate”, a spus Isarescu.

Acesta spune ca Romania trebuie sa invete din exemplul altor tari care au intarziat reforma si s-au adancit si mai tare in criza.

Cele mai recente exemple de tari care au dificultati majore pe fondul crizei sunt Grecia si Portugalia, state cu o datorie externa de peste 100% din produsul intern brut. Mugur Isarescu a mentionat in multe randuri ca situatia actuala a Romaniei este mult mai buna decat a celor doua state.

Cu toate acestea, o serie de analisti au atras atentia ca amanarea reformei publice si continuarea politicii de pana acum, bazata pe cheltuieli exagerate, nu pot conduce decat la adancirea problemelor Romaniei si la indatorarea excesiva a tarii.

Ce masuri ar trebui sa ia guvernantii pentru a grabi reforma ? In Romania sunt 6 milioane de asistati social, circa 3 milioane de oameni care muncesc si 1 million de bugetari, spune Isarescu. Tara se se gaseste intr-o situatie care nu poate dura la nesfarsit, a completat el.

Potrivit guvernantilor, discutiile purtate acum cu Fondul Monetar International iau in calcul atat majorarea taxelor cat si eventuale disponibilizari. Isarescu a ezitat sa dea un raspuns direct in legatura cu care din cele doua solutii ar fi de preferat. El a mentionat insa ca „O banca centrala nu sustine niciodata un stat social. Nu am vazut banca centrala care sa fie pentru un stat social. Ele se bat pentru productivitate pentru munca, eficienta, inovatie”.

Statul este regulatorul economiei si trebuie sa o ajute in criza

Autoritatile pot lua acum masuri de stimulare a economiei, printr-o politica fiscala anticiclica, a spus Isarescu, mentionand ca „statul este regulatorul economiei”.

Mai precis, parghiile fiscale, care se afla in mainile guvernantilor, ar trebui sa functioneze in asa fel incat sa incurajeze economia intr-o perioada de criza si sa o impiedice sa se supraincalzeasca in perioada de crestere economica.

„Politica monetara nu poate fi facuta sectorial. Intr-o economie moderna, banca centrala are aceleasi dobanzi pentru toata lumea. Noi nu putem sa dam dobanzi preferentiale numai pentru constructia de autostrazi. Acesta e avantajul politicii fiscale”, a completat seful BNR.

El crede ca statul trebuie sa treaca la o cu totul alta politica de cheltuieli decat cea folosita pana acum, cand cheltuielile s-au indreptat in special spre consum si spre asistenta sociala, nu spre investitii. „Este normal ca datoria unei tari sa creasca pe fondul crizei. Dar necazul este ca datoria publica a crescut fara a stimula economia, pentru ca politica fiscala a fost prociclica”, a mai spus Isarescu.

Interventia guvernatorului vine in contextul in care Romania a inregistrat in primele trei luni ale anului un deficit bugetar de circa 1,5% din produsul intern brut (PIB) tintit pentru 2010, ceea ce ameninta serios nivelul de deficit bugetar convenit cu Fondul, de 5,9% din PIB.

In conditiile in care reformarea sectorului public a tot intarziat, presiunile FMI de reducere a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor devin tot mai mari. In ultimul timp, este vehiculata tot mai des ideea de majorare de taxei pe valoarea adaugata si a cotei unice, masura care, in opinia analistilor, ar afecta serios economia.