Finante-Banci

MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe cinci ani, din cauza randamentelor prea mari

19 Aug, 15:36 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, in valoare programata de 300 de milioane de lei, considerand ca randamentele solicitate sunt prea mari, potrivit Mediafax.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe cinci ani, din cauza randamentelor prea mari

Cea mai recenta licitatie organizata de MFP pentru obligatiuni cu scadenta la cinci ani a avut loc la 17 iulie, cand au fost vandute titluri de 284,15 milioane lei, jumatate din valoarea programata, de 600 milioane de lei, la un randament mediu de 6,97% pe an.

La licitatia de joi au participat 12 banci dealeri primari, cu oferte totale, in nume propriu, de 547,6 milioane lei.

Trezoreria a programat pentru luna august licitatii pentru titluri de stat cu o valoare de 4,6 miliarde lei (1,1 miliarde euro), similara cu suma indicativa din luna iulie.

Prin cele sase licitatii organizate de la inceputul lunii august, MFP a atras de la banci 2,146 miliarde lei.

Urmatoarea licitatie si totodata ultima din luna august va avea loc la 23 august, cand MFP vrea sa vanda certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 800 de milioane lei.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 24,273 miliarde lei de la bancile comerciale.