Finante-Banci

Ministrii de finante din UE s-au despartit fara a ajunge la un acord cu privire la banci

22 Jun, 13:33 • Redactia DailyBusiness
Ministrii de finante din cadrul Uniunii Europene s-au despartit in noaptea de vineri spre sambata fara a ajunge la un acord cu privire la un set comun de reguli care sa impuna pierderi pentru marii deponenti atunci cand o banca da faliment, o masura care urma sa modifice modul in care zona euro abordeaza problema bancilor cu probleme.
Ministrii de finante din UE s-au despartit fara a ajunge la un acord cu privire la banci

„Ne vom reintalni miercuri”, a anuntat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, dupa intrunirea de 18 ore ce a avut loc la Luxembourg. El a adaugat insa ca discutiile au progresat „in proportie de 90%” si a precizat ca ministrii de finante „sunt gata sa ajunga la un acord”. 

Ministrii europeni de finante trebuie sa se puna de acord asupra regulilor comune pentru a lichida bancile cu probleme, fara a apela la contribuabili. 

Ei au determinat deja cine trebuie sa bage mana in buzunar atunci cand o banca trebuie salvata sau lichidata, si in ce ordine trebuie suportate aceste cheltuieli: actionarii bancii vor fi primii care vor suporta pierderi in cazul falimentului, apoi creditorii urmati de detinatorii de obligatiuni si la final deponentii cu sume mai mari de 100.000 de euro in cont. 

Presedintia irlandeza a UE nu a reusit sa reconcilieze complet punctele de vedere divergente ale celor doua tabere in care sunt impartite tarile europene: Suedia, Marea Britanie, Franta si Italia sustin ca tarile ar trebui sa dispuna de mai multa flexibilitate de la caz la caz atunci cand este vorba de luarea unor decizii cu privire la inchiderea bancilor.

Insa Germania, Olanda, Austria si Finlanda vor ca regulile sa fie cat mai stricte si sa se aplice in mod uniform in toate cele 27 de tari membre UE, pentru a limita incertitudinile care ar putea sa-i indeparteze pe investitori si deponenti, scrie Agerpres.

Citeste si Un avocat vrea sa infiinteze o asociatie pentru „victimele” bancilor