- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ministrul Agriculturii învață românii să nu accepte schimbările de pe piața alimentară. Petre Daea: „Trebuie să înțelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l păstrăm”

17 Feb, 16:29 • Bumbeneci Diana
Petre Daea îi îndeamnă pe români să își păstreze patrimoniul gastronomic și să nu accepte cu ușurință orice schimbare radicală din acest sector. Ministrul Agriculturii nu este un fan al greierilor comestibili.
Ministrul Agriculturii învață românii să nu accepte schimbările de pe piața alimentară. Petre Daea: „Trebuie să înțelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l păstrăm”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea susține că „nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii”. Oficialul de la MADR a transmis, prin intermediul ultimelor sale declarații la PrimaNews, că românilor nu le plac, greierii, nici lăcustele, în alimentaţie, ci laptele şi produsele pe care le putem realiza în țara noastră, mai exact, acele produse tradiționale pe care le avem de sute de ani.

Petre Daea nu este de acord cu schimbările din sectorul alimentar

Ministrul a explicat în declarațiile sale că dintr-un camion de lăcuste nu poate fi obţinută nici măcat o lingură de făină. După cum consideră Daea, pentru o pâine e necesar un vagon de lăcuste. Întrebat ce va face dacă un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri ar dori să discute cu el, ministrul a replicat: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Ai mai putea citi: Românii se întreabă dacă pot obține fonduri europene pentru achiziția unui teren agricol! Un specialist lămurește problema

„Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.

Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii
Petre Daea, ministrul Agriculturii

Petre Daea a mai fost întrebat dacă această formă de soluţii pentru alimentaţie nu reprezintă o soluţie pentru viitor, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul populaţiei la nivel global şi resursele pe care le are planeta.

„Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Daea a fost întrebat și dacă la el vine un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri, ce le transmite acestora. Ministrul a tranșat subiectul și a dat de înțeles că nu va sprijini această situație, ci va lupta pentru ca România să rămână o țară producătoare de cereale.

„România a fost, este şi va rămâne o ţară producătoare de cereale şi exportă de fiecare dată, chiar în condiţiile anului acesta extrem de greu din punct de vedere climatic, Romănia a fost capabilă şi este capabilă să-şi realizeze necesarul de consum şi excedent pentru export. Sunt date condiţiile pedoclimatice pe care le avem şi pe care trebuie să le valorificăm. Iar isteţimea, pregătirea şi dotarea tehnică a fermierilor ne dau această posibilitate. Din acest punct de vedere, Romănia va rămâne un exportator net de cereale pe piaţa externă”, a mai transmis Petre Daea.

Ai mai putea citi: Alertă OMS. Un virus asemănător cu Ebola are o mortalitate de 88% și amenință populația

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult