Mituri despre E-uri si cifra de pe ambalajul de lapte, desfiintate de specialisti

12 May, 12:19 • Redactia DailyBusiness
Toti aditivii alimentari folositi in Romania sunt utilizati in intreaga Europa si sunt foarte atent controlati pentru ca informarea si siguranta consumatorului se afla in centrul preocuparilor tuturor statelor Uniunii Europene, a declarat, luni, doctorul Corina Zugravu, reprezentantul Institutului National de Sanatate Publica.
Mituri despre E-uri si cifra de pe ambalajul de lapte, desfiintate de specialisti

„In Europa se merge pe precautie
maxima pentru sanatatea consumatorilor, la fel si in Romania. Nu ar
fi voie ca aici sa se foloseasca ceva ce nu se foloseste pe piata
Uniunii Europene. Aditivii trec prin niste furci caudine pana sa li
se dea drumul pe piata, iar odata verificati nu raman asa pe veci. Ei
sunt verificati la anumite intervale de timp. Poate suna
propagandistic, dar in centrul preocuparilor tuturor statelor Uniunii
Europene este informarea si siguranta consumatorului”, a spus
Zugravu, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat ca aditivii
alimentari pot aduce un beneficiu real consumatorilor, daca sunt
folositi in limitele admise.

„Nu ai voie sa pui ceva, un
aditiv, o substanta intr-un produs decat daca raspunde unui imperativ
tehnologic deosebit si in limitele stabilite prin lege. stiu ca pare
greu de inghitit, dar aditivii pot sa aduca un beneficiu real
consumatorilor. Trebuie sa avem incredere ca se respecta ceea ce se
scrie pe eticheta pentru ca producatorii sunt foarte bine controlati
si daca se gaseste vreo neregula, o deviere de la reguli, ei pot
suferi pierderi economice importante. Nu cred ca si-ar pune cineva
pielea in saramura pentru un castig mic”, a explicat Zugravu.

Aceasta a incriminat ONG-urile care
publica tot felul de brosuri despre aditivii alimentari „periculosi
si cancerigeni”, asa zisele E-uri, aparute de prin anii ’70 dar
si unele informatii care circula pe Internet si vehiculeaza „ca
bune” date de prin anii 1911.

Presedintele Asociatiei Patronale
Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a tinut sa
precizeze in timpul dezbaterii ceea ce reprezinta acel numar de pe
ambalajul laptelui despre care in piata se vorbeste ca ar reprezenta
de cate ori a fost pasteurizat.

„Este numarul de rola, de ambalaj, nu
de cate ori s-a pasteurizat laptele. Am fost intrebat de presa si de
autoritati pentru ca se vorbeste ca reprezinta de cate ori s-a
pasteurizat laptele. Acel numar reprezinta tipul si culorile de
ambalaj, rola care intra in masina de ambalat, pentru ca laptele nu
poate fi repasteurizat si reambalat”, a precizat Cojocaru.

Romalimenta a organizat luni o
dezbatere privind siguranta alimentara, in conditiile in care anul
2015 a fost declarat anul sigurantei alimentare, aceasta fiind extrem
de importanta deopotriva pentru producatori dar si consumatori.